Трамп: Боље је са Русијом бити пријатељ него непријатељ

Амерички председник је, у свом стилу, одговорио медијима главног тока зашто је важно имати добре односе са Русијом

Председник САД Доналд Трамп не слаже се са медијима који су тражили од њега да критикује председника Русије Владимира Путина уместо да му честита победу на изборима.

„Позвао сам руског председника Путина како бих му честитао победу на изборима. Лажни медији су полудели, јер су желели да га ја критикујем. Греше. Боље је бити у добрим односима са Русијом него лошим“, написао је Трамп на Твитеру.

Он је касније објаснио да су пријатељски односи са Русијом неопходни како би се превазишла криза на Корејском полуострву, разрешио конфликт у Украјини, била успешна борба против ДАЕШ-а и прекинута трка у наоружању.

„Буш је покушавао да успостави односе, али није имао смелости. Обама и Клинтон су такође радили у том смеру, али нису имали енергије или хемије. Сетите се само ’ресетовања‘. МИР КРОЗ СНАГУ“, написао је амерички председник.

Трамп и Путин су разговарали синоћ телефоном. Лист „Вашингтон пост“ пише, позивајући се на цурење информација из Беле куће, да су Трампу саветници препоручили да не честита Путину победу на изборима 18. марта, али их Трамп није послушао. Шеф админситрације Беле куће Џон Кели изјавио је да је изненађен још једним цурењем информација о поверљивим разговорима председника.

 

Извор Спутњик, 22. март 2018.