Вучић: Нисам задовољан разговорима у Њујорку

Председник Србије у обраћању из Њујорка објаснио да није наишао на разумевање за српске интересе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да нас најскупље кошта одлука Међународног суда правде о Косову и Метохији која је, каже, продукт глупе и неодговорне политике претходних власти, а чиме смо “ставили печат на косовску независност” и да он сад “покушава да тај коверт отвори, да извади то што у њему пише и да извучемо највише што можемо”.

Како је рекао, десиле су се 1999. година, погром 2004. године, 2008. година и једнострано проглашење независности, али је катастрофална одлука, она која нас је наскупље кошта – питање пред МСП.

Вучић је додао да ће се борити, да ће радити да се избори за све што може.

Он је рекао да је у разговору са Гутерешом нагласио да нигде у Резолуцији 12.44 нити у било којем папиру постоји клаузула за формирањем војске Косова, што је, поновио је, рекао уживо и представнику Стејт департмента Весу Мичелу недавно, а рећи ће му и поново јер би требало да се са њим сусретне ових дана.

Председник Србије је рекао и да се свашта прича, те “да Вучић хоће поделу Косова и сличне ствари”….и упитао ко то уопште нуди и да ли неко мисли да ће Албанци са КиМ то да дају.

“Као да је то нека пијаца”, приметио је председник Србије и рекао да ствари стоје тако да има 500 могућности, да гледа да из сваке од тих “500 сламки” извуче једну за Србе на КиМ и за Србију.

Поновио је да разговара са свима, да мора грађанима да понуди нешто и да сагледа стање ствари и тражи подршку за наше ставове, истакавши да је Србија спремна на компромис.

На констатацију да се у штампи помињу спекулације да би Немачка могла да изађе са новим планом, који би се могао објаснити као формирање ЗСО за статус посматрача у УН за Косово, слично некада Палестини, Вучић је рекао да Немачка неће изаћи са таквим планом и да се то неће догодити.

Суштина је у томе да знамо шта Немачка хоће, а шта неће “и то знам али не могу да говорим” додао је и нагласио да морамо да видимо, да направимо план шта можемо за себе да изгурамо.

Нагласио је да Албанци са КиМ играју све време “али не сами”, да ништа од договореног не испуњавају, а онда поручују да ће формирати ЗСО када добију то и то…а да је његов одговор на тако нешто “је л’ сте то сами измислили”.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија увек спремна за разговор и компромис како би косовски проблем био решен, али да није спремна на понижење.

То је, каже, поручио и генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешу, с којим се сусрет у Њујорку, али и у многим сусретима са званичницима чије су земље признале независност Косова.

“Док сам председник Србије нећу понизити Србију, а за компромис и за разговор увек смо спремни”, поручио је.

Вучић је за јавни сервис рекао и да ће се за Србију борити и у Њујорку, Бриселу, Лондону, Берлину, Паризу, али и на оним местима где се противе једнострано проглашеној независности Косова – у Москви, Пекингу…

“Сваки пут кажем, нисте ви цео свет, има друга половина света која то не признаје. Хоћете да кажете да Србија баш нема ништа у својим рукама, има, али Србија хоће компромис, а ви размислите хоћете ли компромис или понижавање Србије”, указао је Вучић.

Каже и да би волео када би се разговори о Косову и Метохији водили само између Срба и Албанаца, а “без интереса других сила”, јер би тиме, сматра, проблеми били лакше решени.

Свакодневно се, међутим, каже, суочава с коментарима из Србије о “подели Косова” и то од “губитника који су разорили Србију својом неодговорношћу и неозбиљношћу”.

“Нека не брину, биће времена и у Србији да им одговорим на све и биће времена увек у Србији да их, докле будем желео овим послом да се бавим, побеђујем без проблема”, изјавио је Вучић.

Председник је најавио да ће ускоро имати разговоре са невладиним сектором 31. марта, али и са другим националним организацијама да саслуша који су њихови ставови о решењу косовског питања, а након тога ће, како каже, после свих добијених сазнања из целог света да изађе са принципима које Србија може, а које не може да прихвати.

“Прихватићу ту врсту одговорности, без страха да ће ми најнеодговорнији, они који су најкривљи за овакво стање данас, држати придике о томе како би то они направили много боље”, закључио је Вучић.

НЕМА НИКАКВЕ ТАЈНЕ У ВЕЗИ ПОСЕТЕ, МРЗИМ СТАТУСНЕ СИМБОЛЕ
Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да нема никаквог “вела тајне” када је реч о његовој посети САД.

На питање РТС зашто није рекао отворено да иде у САД и да ли је тиме допринео да се шире спкулације и да посета буде под велом тајне, Вучић подсећа да је на конференцији за новинаре пред одлазак рекао да иде у “бели свет”, и да је потом отишао у Њујорк редовном линијом Ер Србије са још 270 људи.

“Шта је требало? Да људима забраним да причају глупости?”, пита он.

Навео је да је “по ко зна који пут” ишао у САД без обезбеђења, да је био са кћерком, са којом иначе не проводи довољно времена, и да са њом био на вечери а не са Џорџом Сорошем, како су неки говорили.

“Никада нисам био на приватним вечерама са Тачијем овде или онде, ту су увек представници међународне заједнице, мада не бих имао ништа против, лакше бих се договорио”, рекао је он.

Одговарајући на коментаре из Београда, рекао је и да сваки пут када је у САД потпише папир да тамо буде без подршке тајне полиције.

“Мрзим статусне симболе, ја сам обичан човек, никога се не плашим, знам да радим најбоље за своју земљу, ниједан динар нисам потрошио противзаконито”, рекао је он.

Како каже, многи тајкуни у Србији су кренули у напад, “један хоће да буде у стрељачком воду”.

“А неће да виде колико се неко бори. Рачунам да људи виде колико се неко бори и колико воли своју земљу и шта ради – извукли смо земљу из дугова, поправили имиџ..”, додао је.

ВУЧИЋ: ИМАО САМ ПУНО ВАЖНИХ РАЗГОВОРА О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, АЛИ РЕЗУЛТАТИМА НИСАМ ЗАДОВОЉАН
Надао сам се већем разумевању, не само за Србе на Косову већ и за Србију, искрено, нисам задовољан оним што сам постигао у разговорима ових дана у Њујорку, рекао је Александар Вучић, председник Србије.

Он је за јавни сервис, а обраћајући се грађанимс Србије, рекао да му се чини да су његови саговорници у Њујорку чврсто и даље на поштовању принципа очувања независности Косова, а то је, поручио је, за нас веома тешко.

“Разочаран сам, разумели смо поруку, наше је да се даље боримо”, поруцио је Вучић.

С друге стране, каже, задовољан је нашим трудом, али не и резултатима.

“Да будем отворен, дуго разговарамо око будућности Србије, око КиМ, да покушамо да нађемо компромисно решење. Албанска страна ради свој посао, међународна заједница свој, а ја сам се трудио да с руба амбиса доведемо Србију бар на површину”, навео је и поновио да резуилтатом није задовољан.

“Нисам задовољан, јер код великих западних сила, а имао сам много дубинских разговора с људима који одлучују, чини ми се да они тврдо стоје на поштовању принципа очувању независности Косова што је за нас веома тешко”.

То је, додао је, пренео и генералном секретару УН Антониу Гутерешу, с којим се данас састао у Њујорку, обавестио га је о свему томе, па и о томе да смо ми спремни на компромисно решење, али не тако да жртвујемо своје државне и националне интересе.

“То је било после три дана напорних и не лаких сусрета, о којима не могу превише да говорим. Да бих припремио платформу за наше грађане, морам да добијем подршку међународне заједнице за нешто, јер не можемо све сами у савременом свету.

Међутим, приметио је, Запад не жели ни на који начин да разговара о томе коме припада Косово.

Наше је, додао је, да наставимо да се боримо, јер, како је навео, кад се одговорно понашате, доћи ће до разултата.

Поновио је да се након тешких разговора о Косову које је имао надао већем разумевању, али и додао да нема кукања и очајавања и да ће наставити да штити интересе земље.

“Наш највећи проблем је што ми не преговарамо само са Албанцима већ и са онима који су створили независно Косово”, рекао је Вучић.

Навео је да је у разговорима које је имао у Њујорку друга страна поновила да причу о томе коме припада територија Косова сматрају завршеном, да покретање било какве приче на ту тему сматрају отварањем Пандорине кутије.

“На све то сам рекао и сада, и раније, да су они то урадили 2008. не поштујући Резолуцију 1244”, казао је Вучић.

Дода је да Србија данас плаћа велику цену и то између осталог и сопстевених погрешних одлука, укључујући тражење мишљења пред Међународним судом правде.

“И наставиће да је плаћа. Ништа нема џабе, ситуација је тешка и биће велики притисак на Србију са различитих страна”, додао је Вучић.

Нагласио је, међутим, да ће као председник Републике наставити да штити интересе земље и да у земљи “немогућих услова”, доведених спољним силама али и нашим одлукама, поправимо све што можемо.

“Нема кукања, нема очајавања”, закључио је Вучић.

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 22. март 2018.