Москва и Ријад на прагу историјског дугорочног споразума о ценама нафте?

Нови уговор, који би трајао једну деценију, био би без преседана

Русија, заједно са чланицама Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) ради на новом споразуму који би и у наредним деценијама одржао цене нафте.

Судијски принц Мохамед бин Саламан Ал Сауд изјавио је да његово Краљевство и Москва разматрају да ли ће продужити споразум који су претходно договорили због ниских цена нафте, а очекује се да ће наредни важити чак 10 до 20 година.

Нови уговор, који би трајао једну деценију, био би без преседана.

Аранжман о коме се преговара сваке године, може се продужити до две деценије, а како је истакао престолонаследник, још ће се разговарати о усаглашавањем ставова.

Овај споразум је смањио производњу нафте, што је довело до повећања цена, које су у 2016. години пале на најнижи ниво – на 30 долара за барел.

Споразум је омогућио Русији да ојача своју позицију на Блиском истоку.

Русија, која је највећи светски произвођач нафте, није чланица ОПЕК-а, савеза који чине земљ произвођачи нафте као што су Венецуела, Ирак, Иран и Ангола. Међутим, Русија се укључује у преговоре када сматра да би то могло да буде корисно и неопходно.

У Сједињеним Америчким Државама се производи најмање 10 милиона барела нафте дневно, па се мање ослањају на увоз него у претходним годинама. Ипак, Американцима и даље треба око 8 милиона барела дневно за увоз, а неки упрво долазе из Саудијске Арабије.

Због свега наведеног, дугорочни споразум између Саудијске Арабије и Русије знатно би могао да утиче на цене и у Америци.

 

Извор Б92, 28. март 2018.