Вучић: Употреба војске је једна од могућности када нам је народ угрожен

,,Имам уставно овлашћење да такву одлуку донесем, а надам се да нећу никада и све ћу да дам од себе да је никад не донесем"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини имао отворен разговор, да је изнео наше виђење читаве ситуације и да се више не помињу „обе стране“ након вечерашњег састанка.

Указао сам на чињенице и показао документа која сведоче да Марко Ђурић није кршио процедуру и то је најважније, рекао је председник за РТС, и додао да је наш интерес да очувамо мир и стабилност, а то можемо само тако да не угрожавамо сигурност и безбедност Срба на КиМ.

Како је рекао, сагласили су се да је најважније сачувати мир и стабилност, и да је уверен да се људи на КиМ данас сигурније осећају.

Додао је да је вечерас имао разговор и са америчким дипломатом Весом Мичелом и да им је заједничко да је очување мира од суштинског значаја.

„Изашли смо из овога тако да је штета по наш народ на КиМ минимална“, рекао је Вучић.

Вучић је у интервјуу РТС после разговора са Могерини, која је дошла у Београд дан после немилих сцена и хапшења Марка Ђурића на КиМ.

„Изнео сам наше мишљење и пре свега недвосмислена документа која показују да Ђурић није прекршио никакве процедуре. Марко Ђурић је поступао у складу са уставом Републике Србије. Не могу да се обазирем на то што су говорили поједини домаћи, страни медији о томе да је неко хтео да жртвује Ђурића и изазове нешто. То су глупости. Показао сам им чињенице“, рекао је Вучић.

„Ми некаквим разговорима, каквим и у ком формату видећемо у будућности, морамо да решавамо ствари, јер и када имате најтеже сукобе и ратове ствари морате да решавате разговорима. Како ће да изгледају видећемо“, проучио је Вучић.

„За нас је ово био тежак дан као и јуче. Мислим да смо успели да изађемо из свега овог да буде минимална штета по наш народ на КиМ. Уверен сам да се после данашњих одлука и Српске листе и нас овде, наши грађани на северу Косова осећају неупоредиво сигурније него јуче“, подвукао је Вучић.

Осврнуо се и на саопштење од јуче високе представнице ЕУ Могерини, додајући да је јуче неко помињао обе стране, а да у вечерашњем саопштењу више нема помињања „обе стране“.

„Неће се помињати више обе стране, јер мислим да је најгоре лицемерје када неко говори о непропорционалној употреби силе, а овде је било противправне употребе силе и дивљање једне стране. Марко је поступао у складу са њиховим законима, а и да није, поступао је у складу са Уставом Србије. Суштина што имамо дијалог је што се разликујемо у државно правном приступу. То морамо да поштуемо ми и они. У противном то би значило да морамо свакога дана да пребијемо 5.000 Албанаца који прелазе територију централне Србије и иду у Будимпешту, Беч, Италију, Француску, Швајцарску“, казао је он.

Упитао је да ли је то смисао и циљ, пошто слуша глупости од појединих домаћих политичара, чита глупости у домаћим медијима…

„То је ствар која ме боли, јер такве глупости нећете прочитати ни у албанским медијима. Само у нашим“, констатовао је он.

Додао је да, пошто је говорио о чињеницама, више нема формулације „обе стране“.

Могерини је дошла Београд, према његовим речима, зато што она зна колико је ово тешке последице оставило на Београд и српски живаљ.

„За мене је ово била потпуно јасна намера. Могу да вам говорим сада о томе како је север покрајине био заокружен снагама интервентних јединица, специјалних јединица РОСУ и ФИТ. Направили су комплетан прстен око северне српске покрајине са јасним циљем како би требало да изгледа у будућности и са правом провокацијом, у којем чудом није било погинулих. Захваљујући одговорности Срба, који су голоруки им се супростављали. Не зато што нико тамо нема оружје, већ што нису желели да га употребе и зато што смо успели да сачувамо стабилност и мир, хладну главу и да на миран и паметан начин реагујемо“, објаснио је Вучић.

Рекао је да је важно за грађане Србије да смо сачували мир, стабилност, нисмо им дали да заузму север Косова, а то смо урадили водећи оштру, паметну, мудру и одговорну политику.

„Јасно смо им ставили до знања да ни са Србима ни са Србијом не могу да се играју. Ако је показатељ колико је нека квази држава много важна и снажна тако што ћете неког попут Марка Ђурића да бијете и вучете по бетону, нисам наорочито фасицниран ни њиховом снагом, моћи, а богами ни њиховом памети“, нагласио је он.

Указао је да је са Могерини сагледао и резултате Србије у прва три месеца, додајући да ћемо имати суфицит и после марта, иако је предвиђен дефицит од 32 милијарди.

„То огроман простор нама даје за напредак, бољи живот грађана Србије. Наш интерес је пре свега да чувамо мир, стабилност, али ми то моземо само тако што нећемо дозволити угрожавање живота људи, безбедност и сигурност наших људи на Косову и Метохији“, био је потпуно јасан председник.

На питање да ли је коначна одлука Српске листе о напуштању косовске владе, као и које су последице, Вучић је рекао ће Српска листа бити у опозицији и да не види шта је ту проблем.

„Они су прихватили тешке задатке. Мучени Далибор Јевтић и Ненад Рикало су ишли свуда да помогну. Онда су нам они хапсили Богдана Митровића, а после пет месеци га пустили без оптужног акта, јер су све време лагали, то је служило за то да с екаже Србима не враћајте се у околину Призрена. Онда су ухапсили Милорада Зајића у околини Клине. И сада не знајус ста да му кажу, цоцвеку који никада није узео пушку у руке. Шта ће да кажу да је потписујући менице направио неки злочин, или ће да га пусте за неколио месеци као и Митровића. Схватили су да нису успели да ураде много. Ово што се јуче догодило нико од њих није глуп да не зна да није имало везе нис а било ким од њих, већ са нападом на север Косова“, уверен је он.

Вучић је поручио да не треба потцењивати наше обавештајне податке.

„Нисмо ми Америка, Русија, али немојте да потцењујете своју земљу, добро знамо шта су они радили. Једног дана када прође све ово показиваћу на мапи шта су радили јуче и прошли пут, где су уз подршку страних медија у Србији и наших политичких противника покушавали да показују како је за нешто Србија крива, иако неки воз нису видели. На возу није писало Косово и Велика Србија, већ само Косово је Србија. Замислите да ми свакога ко унесе пасош Косова ухапсимо и кажемо – то је страшна провокација“, рекао је он.

Поновио је да ће Српска листа бити у опозицији, да ће бити народни трибуни, борити се за свој народ, а добијаће помоћ од државе Србије.

Организваће, каже, састанак у Лапљем селу сваке недлеје, уместо једном годишње, помагаће свом народу.

„Не мислимо да ће некаква влада у Приштини пасти. Неће пасти, јер када је против Срба сви ће Албанци да се удруже, за разлику од Срба који се неће никада удружити ни око чега, јер им никада неће бити жао Марка Ђурића, нити неког Вучића у Сребреници, нити ће им бити тешко. Никада Срби неће да се удруже и зато је важно да Срби имају снажно руководство које зна да гледа напред и да води рацуцна о интересима Србија“, нагласио је он.

„Срби ће се борити за интерсе свог народа, само што ће то да раде сада без Тачија и Харадинаја, који су јуче показали шта о њима мисле. Тукли су министра у косовској влади, изубијали. Марка Ђурића водили за кравату, па да коленима удара о бетон“, указао је он.

Вучић је поручио грађанима да спавају мирно, посебно Србима на Косову и Метохији, рекавши да неће бити жртва било каквог напада и агресије.

„Ми ћемо се изборити за мир, стабилност, бољи живот, а од сутра и прекосутра крећемо у отварање тунела, аутопутева, нових фабрика. Настављамо да радимо и повећавамо суфицит у буџету“, рекао је он.

Вучић је, у складу с тим, пожелео на крају да „наши“ победе Нигерију.

НЕКИ СУ ДОБРО РАЗУМЕЛИ ДА СА СРБИЈОМ НИЈЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ИГРАЈУ
Нећу да говорим о шпекулацијама медија, али ја сам по Уставу надлежан за командовање Војском Србије и мој посао је да штитим наш народ и грађане наше земље, рекао је вечерас председник Алелксандар Вучић.

Он је тако одговорио на питање РТС о шпекулацијама медија да је намеравао да „пошаље војску на Косово“, и истакао да такву одлуку није донео, али да су, после свега, „неки добро разумели да са Србијом није време да се играју“.

„Космет је део територије Србије по Уставу, имамо посебна правила, али и други морају да их поштују, а то је да нема дугих цеви и да нема оружане силе на северу Косова без дозволе локалне заједнице у складу са Бриселским споразумом и актима које смо потписали и договорили са НАТО. Ако се то деси, онда ми морамо да видимо шта радимо како бисмо заштитили наш народ. Ја нисам такву одлуку донео. Да јесам, били бисте упознати, иако имам уставно овлашћење да такву одлуку донесем, а надам се да нећу никада и све ћу да дам од себе да је никад не донесем. А да ли је то једна од могућности коју увек разматрам када је српски народ угрожен? Подразумева се, то је моја уставна могућност, уставно право и уставна обавеза кад су земља и српски народ угрожени“, рекао је српски председник.

Не заборавите, истакао је, поновио сам то више пута, поновио сам то свим међународним представницима.

„Неколико пута сам рекао – моје речи нису шала, да своје речи држим посебно када су озбиљне и одговорне. Рекао сам, никада више нећу дозволити да се Србима догоде Олуја и Бљесак, јер, имаћемо трауме и ожиљке наредних стотину година после тешких пораза које смо доживели и ћутања и чињенице да смо се правили глуви и слепи када су нам се најтеже трагедије нашег народа дешавале. Неће бити више Олује, неће више бити Бљеска“, нагласио је председник Вучић.

Приметио је да није велики, харизматичан лидер као Слободан Милошевић, да није много паметан, добар, фин и шармантан и успешан као Тадић и Коштуница, али да у његово време неће бити ни Олује, ни Бљеска, нити ће бити српских пораза.

Вучић је рекао да је готово апсолутан сигуран да ћемо умети да сачувамо мир и безбедност за наше људе.

„Шта ја разматрам то је питање мог тима, моје одлуке. Као што видите такву одлуку нисам донео, али чини ми се да су неки добро разумели да са Србијом није време да се играју и да Србија није онолико слаба колико би желели да јесте“, закључио је он.

ВУЧИЋ СА МИЧЕЛОМ:МИР ПРЕДУСЛОВ ЗА НАСТАВАК РАЗГОВОРА
Председник Србије Александар Вучић разговарао је вечерас телефоном са помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Весом Мичелом, а двојица саговорника су се сагласили да је очување мира кључни предуслов за наставак било каквих разговора о будућности региона.

У дугом и садржајном разговору председник Вучић и амерички званичник Мичел разменили су ставове по питању бруталног напада на директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, који се јуче догодио на северу Косова и Метохије, саопштила је прес служба председника.

 

Извор Вечерње новости, 28. март 2018.