Путин са Вучићем и Лукашенком о Косову: Русија ће штити територијални интегритет Србије

„Недопустиво је и за сваку осуду насилничко понашање против високих српских званичника“, оценио је Путин

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са председником Руске Федерације Владимиром Путином, кога је информисао о последњим догађајима на Косову и Метохији, посебно о бруталном нападу на директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, којег су албанске снаге претукле без икакве кривице.

Председник Вучић је затражио мишљење и савет председника Руске Федерације како да се супротстави насиљу и агресији Приштине, пошто је потпуно јасно да Албанци за своју једнострано проглашену независност и дела која из тога произлазе имају широку подршку бројних западних земаља.

Председник Путин рекао је председнику Вучићу да Руска Федерација помно прати догађаје на КиМ, да снажно осуђује акције Приштине и насиље над српским народом.

„Недопустиво је и за сваку осуду насилничко понашање против високих српских званичника“, рекао је председник Путин.

Председник Путин је истакао да Русија једино прихвата провођење у дело резолуције 1244 СБ УН и да само оно што се одиграва у оквирима Резолуције 1244 може имати међународно правно дејство и међународно правни ефекат.

Председник Путин је нагласио да је Србија кључни партнер Русије на Балкану, али и у Европи, и да ће Руска Федерација подржавати Републику Србију и њену борбу за очување независности и територијалног интегритета, саопштила је прес-служба председника Србије.

Председник Путин је нагласио да је свестан притисака који се врше на председника Вучића и Србију, и да ће, у складу са тим, предузимати даље мере и реаговати на време, и истакао да ће двојица председника остати у контакту.

На крају разговора обојица председника су изразили наду и очекивање да ће здрав разум преовладати, као и нормална, цивилизована политика и да ће се сви политички конфликти решавати мирним путем.

Председник Путин је, такође, указао на то да се економски односи Републике Србије и Руске Федерације развијају на најбољи могући начин, уз раст од 23 посто у трговинској размени, као и да очекује још значајнију сарадњу и још већи прилив међусобних инвестиција између две земље.

Председник Вучић искористио је и ову прилику да честита председнику Путину на убедљивој победи на изборима у Руској Федерацији и изразио уверење да ће његова победа допринети унапређењу руско-српских, али и праведнијих односа у свету.

Председник Србије исказао је изразе најдубљег саучешћа поводом ужасне трагедије у Кемерову и рекао да српски народ заједно са руским данас жали огроман број жртава, међу којима је и велики број деце.

Вучић је саопштио Путину да Србија неће учествовати у спровођењу било каквих мера против Руске Федерације, те да неће протеривати руске дипломате из своје земље упркос чињеници да су готово све земље региона у којем се Србија налази то већ учиниле.

Председници Вучић и Путин договорили су да због озбиљности свеукупне политичке ситуације буду у сталном контакту.

 

Извор РТС, 28. март 2018.

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАОИ СА ЛУКАШЕНКОМ
Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са председником Белорусије Александром Лукашенком.

Како се наводи у саопштењу, Вучић је свог колегу детаљно информисао о опасном инциденту у Косовској Митровици 26. марта и о целокупној ситуацији на Косову и Метохији.

Председници Вучић и Лукашенко су исказали исти став о политичким питањима регионалних и међународних односа, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Двојица председника су разговарали и о актуелном стању и перспективама билатералних односа Србије и Белорусије, укључујући и начине за повећање трговинске размене.

Они су се договорили да специјални изасланик председника Србије у наредном периоду посети Белорусију.

Председник Лукашенко је прихватио позив председника Вучића да посети Србију, наведено је у саопштењу.

И на сајту председника Белорусије Александра Лукашенка објављено је да је он данас разговарао телефоном са председником Србије Александром Вучићем, који га је „информисао о детаљима сукоба на Косову, који су се десили 26. марта“.

Наведено је да су председници разговарали и „о актуелном стању и перспективама билатералних односа Белорусије и Србије, укључујући начине повећања билатералне трговине“.

„Две стране су на истоветан начин приступиле политичким питањима из регионалне и међународне агенде. Председник Србије је замолио (Лукашенка) да поздрави његовог специјалног представника у Белорусији, који ће стићи у наредних неколико дана“, наведено је на сајту белоруског председника.

Наведено је и да је „српски председник позвао Александра Лукашенка у званичну посету Србији“ и да је „белоруски председник прихватио позив“.

„Конкретни услови посете биће усаглашени дипломатским каналима“, наведено је на Лукашенковом сајту.

 

Извор Танјуг/Б92, 28. март 2018.