Putin sa Vučićem i Lukašenkom o Kosovu: Rusija će štiti teritorijalni integritet Srbije

“Nedopustivo je i za svaku osudu nasilničko ponašanje protiv visokih srpskih zvaničnika”, ocenio je Putin

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, koga je informisao o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji, posebno o brutalnom napadu na direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, kojeg su albanske snage pretukle bez ikakve krivice.

Predsednik Vučić je zatražio mišljenje i savet predsednika Ruske Federacije kako da se suprotstavi nasilju i agresiji Prištine, pošto je potpuno jasno da Albanci za svoju jednostrano proglašenu nezavisnost i dela koja iz toga proizlaze imaju široku podršku brojnih zapadnih zemalja.

Predsednik Putin rekao je predsedniku Vučiću da Ruska Federacija pomno prati događaje na KiM, da snažno osuđuje akcije Prištine i nasilje nad srpskim narodom.

“Nedopustivo je i za svaku osudu nasilničko ponašanje protiv visokih srpskih zvaničnika”, rekao je predsednik Putin.

Predsednik Putin je istakao da Rusija jedino prihvata provođenje u delo rezolucije 1244 SB UN i da samo ono što se odigrava u okvirima Rezolucije 1244 može imati međunarodno pravno dejstvo i međunarodno pravni efekat.

Predsednik Putin je naglasio da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu, ali i u Evropi, i da će Ruska Federacija podržavati Republiku Srbiju i njenu borbu za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta, saopštila je pres-služba predsednika Srbije.

Predsednik Putin je naglasio da je svestan pritisaka koji se vrše na predsednika Vučića i Srbiju, i da će, u skladu sa tim, preduzimati dalje mere i reagovati na vreme, i istakao da će dvojica predsednika ostati u kontaktu.

Na kraju razgovora obojica predsednika su izrazili nadu i očekivanje da će zdrav razum preovladati, kao i normalna, civilizovana politika i da će se svi politički konflikti rešavati mirnim putem.

Predsednik Putin je, takođe, ukazao na to da se ekonomski odnosi Republike Srbije i Ruske Federacije razvijaju na najbolji mogući način, uz rast od 23 posto u trgovinskoj razmeni, kao i da očekuje još značajniju saradnju i još veći priliv međusobnih investicija između dve zemlje.

Predsednik Vučić iskoristio je i ovu priliku da čestita predsedniku Putinu na ubedljivoj pobedi na izborima u Ruskoj Federaciji i izrazio uverenje da će njegova pobeda doprineti unapređenju rusko-srpskih, ali i pravednijih odnosa u svetu.

Predsednik Srbije iskazao je izraze najdubljeg saučešća povodom užasne tragedije u Kemerovu i rekao da srpski narod zajedno sa ruskim danas žali ogroman broj žrtava, među kojima je i veliki broj dece.

Vučić je saopštio Putinu da Srbija neće učestvovati u sprovođenju bilo kakvih mera protiv Ruske Federacije, te da neće proterivati ruske diplomate iz svoje zemlje uprkos činjenici da su gotovo sve zemlje regiona u kojem se Srbija nalazi to već učinile.

Predsednici Vučić i Putin dogovorili su da zbog ozbiljnosti sveukupne političke situacije budu u stalnom kontaktu.

 

Izvor RTS, 28. mart 2018.

VUČIĆ RAZGOVARAOI SA LUKAŠENKOM
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je svog kolegu detaljno informisao o opasnom incidentu u Kosovskoj Mitrovici 26. marta i o celokupnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Predsednici Vučić i Lukašenko su iskazali isti stav o političkim pitanjima regionalnih i međunarodnih odnosa, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Dvojica predsednika su razgovarali i o aktuelnom stanju i perspektivama bilateralnih odnosa Srbije i Belorusije, uključujući i načine za povećanje trgovinske razmene.

Oni su se dogovorili da specijalni izaslanik predsednika Srbije u narednom periodu poseti Belorusiju.

Predsednik Lukašenko je prihvatio poziv predsednika Vučića da poseti Srbiju, navedeno je u saopštenju.

I na sajtu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka objavljeno je da je on danas razgovarao telefonom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji ga je “informisao o detaljima sukoba na Kosovu, koji su se desili 26. marta”.

Navedeno je da su predsednici razgovarali i “o aktuelnom stanju i perspektivama bilateralnih odnosa Belorusije i Srbije, uključujući načine povećanja bilateralne trgovine”.

“Dve strane su na istovetan način pristupile političkim pitanjima iz regionalne i međunarodne agende. Predsednik Srbije je zamolio (Lukašenka) da pozdravi njegovog specijalnog predstavnika u Belorusiji, koji će stići u narednih nekoliko dana”, navedeno je na sajtu beloruskog predsednika.

Navedeno je i da je “srpski predsednik pozvao Aleksandra Lukašenka u zvaničnu posetu Srbiji” i da je “beloruski predsednik prihvatio poziv”.

“Konkretni uslovi posete biće usaglašeni diplomatskim kanalima”, navedeno je na Lukašenkovom sajtu.

 

Izvor Tanjug/B92, 28. mart 2018.