Kremlj: Kosovo rešavati isključivo u skladu sa Rezolucijom 1244

Vučić razgovarao sa Putinom i Lukašenkom o stanju na Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u sredu, a na sajtu Kremlja objavljene su osnovne informacije o razgovoru.

Kako je rekao Vučić na TV Prva, Putin je pružio podršku Srbiji posle događaja na Kosovu, a u kratkom saopštenju iz Moskve se navodi da je jedna od nekoliko tema razgovora koji je inicirala srpska strana bilo i pitanje Kosova.

“O problemu Kosova se diskutovalo u kontekstu pokušaja prištinskih vlasti od 26. marta da pokrenu provokativno delovanje protiv šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića. Ruska strana je iznela stav da takvi potezi krše Rezoluciju SB UN 1244. Takođe, istaknuto je da rešenje za Kosovo mora biti implementirano isključivo u skladu sa ovom rezolucijom”, navodi se u saopštenju.

Kremlj navodi i da su dvojica predsednika razgovarali o “višeslojnom rusko-srpskom strateškom partnerstvu”.

Takođe, navedeno je da je Vučić izrazio saučešće povodom tragedije u Kemerovu, kao i da je preneo lične čestitke Putinu povodom izborne pobede.

O razgovoru je pisala i agencija AP, koja je ocenila da će se “sve zakomplikovati ako se umeša Rusija”.

Sam Vučić je o razgovoru rekao da je u Putinovim rečima osetio verovatno najviši stepen podrške. Iz Predsedništva je poručeno da je Vučić zvao Putina i od njega zatražio “mišljenje i savet”.

Zanimljivo je da je Vučić rekao da je nakon Putina razgovarao i sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, sa kojim je razgovor iste večeri obavio i Vladimir Putin.

U saopštenju Kremlja o tom razgovoru se navodi da je i njega inicirala druga strana, a detalja nema mnogo – samo da je Lukašenko izrazio najdublje saučešće “bratskom narodu” zbog tragedije u Kemerovu.

 

Izvor B92, 29. mart 2018.