Кремљ: Косово решавати искључиво у складу са Резолуцијом 1244

Вучић разговарао са Путином и Лукашенком о стању на Косову и Метохији

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са руским колегом Владимиром Путином у среду, а на сајту Кремља објављене су основне информације о разговору.

Како је рекао Вучић на ТВ Прва, Путин је пружио подршку Србији после догађаја на Косову, а у кратком саопштењу из Москве се наводи да је једна од неколико тема разговора који је иницирала српска страна било и питање Косова.

„О проблему Косова се дискутовало у контексту покушаја приштинских власти од 26. марта да покрену провокативно деловање против шефа Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића. Руска страна је изнела став да такви потези крше Резолуцију СБ УН 1244. Такође, истакнуто је да решење за Косово мора бити имплементирано искључиво у складу са овом резолуцијом“, наводи се у саопштењу.

Кремљ наводи и да су двојица председника разговарали о „вишеслојном руско-српском стратешком партнерству“.

Такође, наведено је да је Вучић изразио саучешће поводом трагедије у Кемерову, као и да је пренео личне честитке Путину поводом изборне победе.

О разговору је писала и агенција АП, која је оценила да ће се „све закомпликовати ако се умеша Русија“.

Сам Вучић је о разговору рекао да је у Путиновим речима осетио вероватно највиши степен подршке. Из Председништва је поручено да је Вучић звао Путина и од њега затражио „мишљење и савет“.

Занимљиво је да је Вучић рекао да је након Путина разговарао и са белоруским председником Александром Лукашенком, са којим је разговор исте вечери обавио и Владимир Путин.

У саопштењу Кремља о том разговору се наводи да је и њега иницирала друга страна, а детаља нема много – само да је Лукашенко изразио најдубље саучешће „братском народу“ због трагедије у Кемерову.

 

Извор Б92, 29. март 2018.