Kremlj 1

Москва узвраћа: Западним дипломатама дат рок за одлазак

Русија истовремено изразила спремност на учешће у истрази о тровању Сергеја Скрипаља и његове ћерке

Министарство иностраних послова Русије наложило је читавом низу земаља, које су претходно донеле одлуку да протерају руске дипломате због случаја са тровањем бившег обавештајца Сергеја Скрипаља, да смање број дипломатског особља на територији Русије.

С тим у вези, Лондон је од Москве добио рок од месец дана да смањи број својих дипломата на територији Русије како би одговарао броју руских дипломата на територији Велике Британије, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

Како се наводи, то је било речено британском амбасадору у Москви Лорију Бритсоу током састанка у Министарству. Том приликом је амбасадору Велике Британије уручена и протестна нота.

Пољском амбасадору наложено је да повуче четири дипломате до 7. априла, док је Италији наложено да повуче двојицу дипломата.

Поред тога, Финској је наложено да повуче једног дипломату и то у року од две недеље, док су тројица литванских дипломата такође проглашена персонама нон грата. Протеран је и естонски војни аташе.

МИП Русије је саопштио да ће бити протерано троје чешких и једног шведског дипломату.

Истовремено, Министарство је навело и да је Русија спремна да сарађује са Лондоном како би се установила истина у случају са тровањем бившег руског обавештајца Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије.

Претходно је Министарство спољних послова Русије саопштило да су 58 запослених у Амбасади САД у Москви и два радника Генералног конзулата САД у Јекатеринбургу проглашени персонама нон грата.

 

Извор Спутњик, 30. март 2018.