“Војвођани, ујединимо се око захтева за статус Војводине као републике”

Слоган “Војводина Војвођанима” актуелнији него икада, сматра председница Војвођанског клуба

НВО Војвођански клуб позива све који себе сматрају заступницима интереса Војводине да се окрену борби за статус Војводине као републике у федерализованој Србији

“Војвођани, ујединимо се да нам Војводину не би потпуно окупирали и неповратно преузели, распродали и уништили они којима је једино историјско достигнуће креативна понуда сендвича несрбима”, навела је у саопштењу председница Војвођанског клуба Бранислава Костић.

Она је подсетила да је пре шест година одржана Четврта војвођанска конвенција, на којој су усвојена два документа: Декларација о основама демократског уједињења Војводине и Србије у Савезну Републику Србију и Нова војвођанска уставна иницијатива.

У декларацији је изнет захтев да се држава Србија федерализује, односно да има две федералне јединице – Републику Србију и Републику Војводину. У Уставној иницијативи тај захтев је конкретизован.

“Данас, шест година након усвајања Декларације, ресурси Војводине су мањи него икада, најплоднија војвођанска земља је продата или дата у закуп без реалне надокнаде, наша индустрија, пољопривреда, железница, здравство, школство, путна инфраструктура… све је девастирано, опљачкано и осакаћено. Стварне аутономије више нема, а и формална је пред гашењем. Уместо вредних Војвођана главну реч воде домаћи и страни тајкуни и партијски моћници”, оценила је она.

Према њеним речима, тачно 100 година након присаједињења Војводине Србији, захтев: “Војводина Војвођанима”, који су Војвођани изнели још 1932. и поново 1935. године, актуелнији је него икада.

“Војвођански клуб подсећа све који себе сматрају заступницима интереса грађана Војводине, без обзира на то кад су и одакле дошли у Војводину, које су нације, којим језиком говоре, ком се богу моле и у коју богомољу иду: ‘Војводине ће бити онолико колико буде борбе за њу!'”, поручила је Бранислава Костић.

 

Извор Бета/Б92, 02. април 2018.