Дачић: Сијарто је сада највећи Србин у међународним односима

У последњих пет година дошло до великог напретка у односима Мађарске и Србије

Највећи Србин у међународним односима сада је Петер Сијарто, јер толико гласно, снажно и храбро у тешким тренуцима брани Србију, а можда и други тако мисле, али треба и да се каже, поручује шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Министар спољних послова Ивица Дачић захвалио је, приликом отварања новог граничног прелаза између Србије и Мађарске, тој земљи на подршци коју пружа Србији на путу ка ЕУ, а посебно шефу дипломатије Петеру Сијарту, који је, каже, “тренутно највећи Србин у међународним односима” јер снажно и гласно брани Србију.

Дачић је рекао да је Сијарто доследан и гласан заговорник политике проширења и као прву следећу чланицу ЕУ види управо Србију, што је, каже, из нашег угла, са пуним правом.

“Мађарска суштински разуме стремљење Србије ка ЕУ”, рекао је Дачић.

“Србију често оптужују за неки концепт ‘Велике Србије’. Највећи Србин у међународним односима сада је Петер Сијарто, јер толико гласно, снажно и храбро у тешким тренуцима брани Србију. Можда и други тако мисле, али треба и да се каже”, рекао је Дачић.

Додао је да је у последњих пет година дошло до великог напретка у односима Мађарске и Србије, па су сада нормалне ствари које су некада изгледале немогуће и то, како је навео, треба да буде модел за друге.

Сијарто је истакао да Мађарска сматра да Србија има место у ЕУ. “Можда и други то мисле, али ми то кажемо гласно”, поручио је Сијарто.

Навео је да Србија обезбеђује много више права мађарској заједници у Србији него неке други мађарски суседи, који су у ЕУ, и да зато Мађарска не дозвољава да неко Србију критикује због односа према мањинама.

“Мађарска пружа сву могућу подршку Србији, да се убрзају преговори и њен улазак у ЕУ. Србија ће за улазак бити спремна много пре 2025. године, како је одредила ЕУ”, рекао је Сијарто.

 

Извор Танјуг/РТС, 03. април 2018.