МОД: Архива НДХ мора остати у Србији

Војни архив чува архивску грађу НДХ у 555 кутија

Оригинална архивска грађа “Независне државе Хрватске” мора да остане у поседу Србије, став је Министарства одбране.

Како се наводи, копије могу да буду издате у складу са договорима Владе Републике Србије и у складу са безбедносним процедурама и интересима, став је Министарства одбране.

Данашња “Политика” наводи да је добила тај став Министарства поводом захтева Загреба да се преко Комисије за сукцесију Хрватској врати оригинална грађа која се односи на усташки режим.

У Министарству одбране подсећају да је Влада Србије 1. априла 2010. формирала Међуресорну радну групу за спровођење Анекса Д Споразума о питањима сукцесије, чији је задатак да Координационом телу владе припрема предлоге у вези са захтевима држава сукцесора, у погледу Државне архиве СФРЈ.

“Координационо тело владе до сада није тражило званични став од Министарства одбране по захтеву Републике Хрватске о потраживању архивске грађе НДХ, па с тим у вези Војни архив није о томе давао своје мишљење. Напомињено, Анексом Д Споразума о питањима сукцесије, који се односе на архиве, одређени су принципи на основ којих државе наследнице могу да потражују архивску грађу, па с тим у вези и могућност њихове примењивости на фонд НДХ”, наводи се у одговору Министарства “Политици“.

Војни архив чува архивску грађу фонда НДХ и сређено и обрађено је 555 кутија за које постоји сумарни и аналитички инвентар, пише лист.

У министарству потврђују да су правна и физичка лица из Хрватске у протеклим годинама истраживала ту грађу.

“Теме истраживања хрватских држављана и институција, удружења и установа односиле су се, у највећој мери, на податке о домобранима у НДХ, ‘историјат 369. пуковније НДХ’, ‘Историјат и деловање 4. оружничке пуковније’, ‘Вера и насиље у источној Хрватској и североисточној Босни 1941-45’, ‘Прећутане жртве Другог светског рата и осјечно-барањске жупаније’, ‘Средишња Подравина 1941-48’, ‘Страдање Рома на подручју НДХ за време Другог светског рата’, ‘Макс Лубурић’ и друге теме”, навели су из Министарства одбране.

 

Извор Танјуг/Б92, 04. април 2018.