Euraktiv: U EU sve dublji jaz oko Kosova

Nesuglasice u vrhu EU povodom statusa Kosova na samitu u Sofiji

Paradoksalno je da Beograd i Priština sada imaju manje problema da komuniciraju nego neke zemlje članice EU kada je reč o Kosovu, piše Euraktiv.

Kako se navodi u analizi portala, „kosovska zagonetka“ je nadvila svoju senku nad predstojećim samitom lidera Zapadnog Balkana u Sofiji i „nije sigurno da će svi gosti biti za istim stolom“, a verovatno neće biti ni čuvene „porodične fotografije“.

Portal podseća na nedavne izjave španskog premijera Marijana Rahoja o tome da je problematično što se u Briselu istovremeno govori o proširenju i državama koje nisu priznate.

„To nas brine“, rekao je Rahoj.

Euraktiv ističe i da je Rahoj krajem marta na marginama Samita EU rekao svom bugarskom kolegi Bojku Borisovu, čija zemlja predsedava Uniji, da će „imati problema sa balkanskim samitom u Sofiji“, kao i da je „zapretio da neće doći zbog Kosova“.

Kako je najavljeno, Rahoj je spreman da bude prisutan na neformalnoj večeri 16. maja, ali i da „neće doći na doručak“.

O španskom „ne“ se pisalo i proteklih meseci, a nedavno su se pojavile informacije i da Kipar i Rumunija ne žele da budu za stolom sa predstavnikom Kosova. Sa posebnom pažnjom se prati i stav preostale dve članice EU koje ne priznaju kosovsku nezavisnost – Grčke i Slovačke.

„Stav slovačkih vlasti je da je mesec do početka samita dovoljno vremena da se pregovorima dođe do rešenja prihvatljivog za sve“, piše Euraktiv i navodi da su vlasti u Slovačkoj poručile da će „konačna odluka biti doneta u zavisnosti od daljih dešavanja“.

Slična poruka je stizala proteklih dana iz Srbije, a Euraktiv piše da ni Srbija nije potvrdila učešće u drugom danu pregovora.

„Srpska premijerka Ana Brnabić i kosovski predsednik Hašim Tači su se već susretali pod okriljem EU, bilo je i više ‘porodičnih fotografija’ sa liderima Kosova, ali ne i sa svim članicama. Poslednji samit na kom su bile pozvane i sve zemlje Zapadnog Balkana bio je 2003. u Solunu zajedno sa tada 15 članica, ali tada je Kosovo bilo pod međunarodnim protektoratom i predstavljao ga je izaslanik UN“, navodi se.

Bugarska ministarka spoljnih poslova odbacila je tvrdnje da „samit propada“, kao i priče o izostanku Rumunije i Kipra. Rekla je da su sve pozvane zemlje potvrdile učešće, izuzev Španije.

„Tekst deklaracije je pripremljen i trenutno traju konsultacije. Jedino pitanje je da li će on biti objavljen u ime svih 28 članica plus šest zemalja Zapadnog Balkana ili samo u ime članica“, rekla je Ekaterina Zaharijeva.

Problema sa konačnom formom dokumenta iza koje bi stala cela EU bilo je i nedavno, kada je Evropska komisija iznosila svoju strategiju proširenja.

I ovog puta je sporna formulacija „balkanska šestorka“ (WB6), zbog toga što Kosovo stavlja u istu ravan sa Srbijom, BiH, Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom, a sporan je i običaj zajedničkog fotografisanja.

Kako je objavio Radio Slobodna Evropa, tekst ima samo 13 pasusa i „veoma malo političkog konteksta“.

„Iako je radni naslov Deklaracija samita u Sofiji, zemlje koje ne priznaju Kosovo insistiraju na tome da se finalna verzija zove samo ‘Zaključci bugarskog predsedavanja'“, navodi se.

Takođe, Euraktiv navodi da institucije EU veruju da će se „kosovska zagonetka“ rešiti kada Srbija uđe u poslednji krug procesa pridruživanja i kada će biti zatraženo da „Beograd prizna Prištinu“.

„Manje je jasno kakva je strategija za zemlje kao što je Španija i njihov stav prema Kosovu, kao i da li je na duži rok uopšte moguće govoriti o kosovskom putu ka EU“, piše Euraktiv.

Samit u Sofiji će trajati dva dana – prvog dana će učestvovati zemlje članice EU, a drugog dana predstavnici zemalja Zapadnog Balkana. Zasad se ne zna da li će drugog dana bilo ko od zvaničnika, čak i na nižem nivou, iz zemalja EU biti učesnik razgovora.

Iako će samitom predsedavati Bojko Borisov, Euraktiv kao „glavne igrače“ navodi prvog čoveka Evropskog saveta Donalda Tuska i šef Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, a u Sofiji će biti i šefica diplomatije Federika Mogerini i komesar Johanes Han.

 

Izvor B92, 06. april 2018.

Pratite nas na YouTube-u