Танасковић: Одлука о повратку неопозива због приватних разлога

Дарко Танасковић уверен да ће његови сарадници бити потпуно способни да без њега успешно наставе са радом

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић, који је у два наврата успешно осујетио покушаје Приштине да уђе у ову организацију, изјавио је, за „Новости„, да одлази са ове функције и да је та његова одлука – неопозива!

— Разлози који су условили мој захтев за разрешење дужности сталног представника Србије при Унеску су приватне природе. Мислим да је у овом тренутку то једино важно, а и иначе сматрам да није реч о теми која би требало да ствара било какве недоумице, поготово у јавности – наводи Танасковић.

На питање када се враћа у Београд, амбасадор одговара:

— Било би реално, а и мени би, управо из приватних разлога, највише одговарало да се вратим што пре. Потребно је да буде спроведена одређена процедура, али она је у суштини једноставна.

Упитан – да ли постоји могућност да евентуално промени своју одлуку, он је одговорио да „природа разлога због којих је затражио разрешење чини да одлуку не може да промени“. Танасковић истиче да ће надлежни одлучити о томе ко ће га и када заменити на функцији:

— Срећна је околност да су моји сарадници у Сталној делегацији изванредни професионалци који сасвим самостално могу да обављају све дипломатске послове у Унеску.

Танасковић је за сталног представника Србије при Унеску именован указом председника Републике септембра 2014, а на дужност у Паризу ступио је почетком фебруара 2015. године. Овај угледни професор и полиглота био је и амбасадор Србије у Турској, Азербејџану и Ватикану.

 

Аутор Г. Чворовић

 

Извор Вечерње новости, 06. април 2018.