Tramp na udici Ratne partije?

Pre nego što ispuni pretnju, Tramp bi trebalo da priupita svoje savetnike šta dolazi nakon napada na Siriju

Svojim nedeljnim tvitom o tome da je Bašar Asad, tj. ,,životinja Asad“, naredio napad gasom na sirijske civile, a da je Vladimir Putin moralno odgovoran za taj zločin, predsednik Donald Tramp je sebe i sve nas saterao u ćošak.

,,Mnogo je mrtvih, uključujući žene i decu, u bezumnom HEMIJSKOM napadu u Siriji“, tvitovao je Tramp, ,,Predsednik Putin, Rusija i Iran su odgovorni za podršku životinji Asadu. Platiće… visoku cenu.“

“TRAMP JE OHRABRIO ASADA”
,,Platiće… visoku cenu“, reče predsednik. E sad, ili će Tramp pokrenuti napad koji bi mogao da nas uvuče još dublje u sedmogodišnji građanski rat iz kog je obećao da će nas izvući prošle nedelje, ili će Tramp biti ismejan kao hvalisavac koji blefira.

Tramp je u nedelju optužio Baraka Obamu da je slabić zato što nije napao Siriju nakon ranijih hemijskih napada. ,,Da se predsednik Obama držao svoje saopštene crvene linije“, tvitovao je Tramp, ,,sirijska katastrofa bi se završila odavno! Životinja Asad bi bio istorija!“

Trampov kredibilitet je sada na crti, a jastrebovi Ratne partije ga huškaju da ,,bude muško“. U nedelju je Džon Mekejn rekao da su Trampovi komentari o napuštanju Sirije ,,veoma uskoro“ zapravo ,,ohrabrili“ Asada”:

,,Predsednik Tramp je prošle nedelje dao signal celom svetu da će se Sjedinjene Države trajno povući iz Sirije. Bašar Asad i njegovi ruski i iranski zaštitnici su ga čuli a, ohrabren američkom pasivnošću, Asad je izveo još jedan hemijski napad protiv nevinih muškaraca, žena i dece, ovaj put u Dumi“.

Nazivajući Asada ,,ratnim zločincem“, Lindzi Grejem (na slici ispod) je u nedelju izjavio da bi čitavo sirijsko ratno vazduhoplovstvo trebalo uništiti.

Tako masivan napad bi bio akt rata protiv države koja nas nije napala niti nas ugrožava. Prema tome, Kongres bi, pre takvog napada, trebalo da usvoji rezoluciju kojom odobrava rat SAD protiv Sirije.

A s obzirom na ustaljene procedure Kongresa, trebalo bi da se debatuje o našim ciljevima u ovom novom ratu, koliko bi ljudi, gubitaka i godina bilo potrebno da se pobedi koalicija Sirije, Rusije, Hezbolaha, Irana i pridruženih šiitskih milicija sa Bliskog istoka.

Prvog dana boravka Džona Boltona na funkciji savetnika za nacionalnu bezbednost, Trampa guraju ka prihvatanju politike hladnoratovske konfrontacije sa Rusijom i američkog rata sa Sirijom. Međutim, kandidat Tramp se u predizbornoj kampanji zalagao protiv obe stvari.

Ratna partija, koja je odbačena 2016. se izgleda vratila u sedlo. Ali pre nego što ispuni pretnju da će ,,velika cena… biti plaćena“, Tramp bi trebalo da priupita svoje savetnike šta dolazi nakon napada na Siriju.

ZAŠTO OBAMA NIJE UDARIO NA SIRIJU?
Da ne zaboravimo, postojao je razlog zbog kog Obama nije udario na Siriju zbog pređašnjeg napada gasom. Amerikanci su ustali kao jedan i rekli da ne žele novi rat na Bliskom istoku.

Kada je Džon Keri otišao na Kapitol Hil kako bi dobio odobrenje (za napad, prim. prev.), Kongres je, osećajući nacionalno raspoloženje, odbio da podrži bilo koji takav napad.
Trampov udar od pre godinu dana, sa 59 krstarećih raketa protiv vazduhoplovne baze koja je navodno izvela napad sarinom, podržan je samo zato što je Tramp bio nov u kabinetu, a napad nije izgledao kao početak dužeg i dubljeg angažmana u ratu koji Amerikanci nisu želeli da vode.

Da li Tramp veruje da je njegova politička baza sada više raspoložena za veliki američki rat u Siriji nego što je to bila tada? Da li će ljudi koji su slavili Trampa pre nedelju dana kada je rekao da izlazimo iz Sirije slaviti i ako saopšti da ulazimo dublje?

Pre bilo kakvog američkog udara, Tramp bi morao da bude siguran da postoji više čvrstih dokaza da je Asad izveo ovaj napad otrovnim gasom nego što postoji za to da je Rusija izvela napad otrovnim gasom u Salsberiju u Engleskoj.

Mesec dana nakon napada, koji je premijerka Tereza Mej pripisala Rusiji, a ministar spoljnih poslova Boris Džonson povezao sa Putinom lično, postavljaju se pitanja: Ako korišćeni nervni agens novičok pripada vojnoj varijanti koja je toliko smrtonosna da bi mogla da ubije bilo koga ko mu priđe, zašto niko nije mrtav od njega? Obe mete, Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija se oporavljaju.

Ako je smrtonosni otrov, kako je saopšteno, stavljen na kvaku kuće Skripaljevih, kako su on i Julija uspeli da odu u restoran nakon što su bili kontaminirani, a da ni jednom od njih dvoje nije pozlilo dok kasnije nisu seli na klupu u parku?

Ako su to učinili Rusi, zašto britanski naučnici u Porton Daunu sada priznaju da još uvek nisu utvrdili izvor otrova?

Zašto bi Putin, uz prestiž organizovanja svetskog prvenstva u junu stavljen na kocku, organizovao zločin koji je mogao da ubije na stotine ljudi, a da brojne države ne samo podstakne da se povuku sa prvenstva nego i da prekinu diplomatske odnose sa Rusijom?

Američka spoljnopolitička elita tvrdi da je Putin želeo da Tramp dobije izbore iz 2016. Ali ako je Putin zaista želeo da se dogovara sa Trampom, zašto bi sahranio svaku mogućnost za to time što će ubiti  nekadašnjeg agenta KGB u Britaniji – glavnom američkom savezniku – otrovnim gasom?

Izgleda da je jedini dobitnik u gasnim napadima u Salsberiju i Siriji Ratna partija.

 

Preveo VOJISLAV GAVRILOVIĆ

 

Buchanan.org