Авион Војске Србије се срушио, погинуо пилот

Авион Војске Србије типа Г-4 Супер галеб срушио се код места Ковачица

Министарство одбране је саопштило да је у удесу школско-борбеног авиона “супергалеб Г-4“ приликом катапултирања страдао један пилот.

Како се наводи, он је био запослен у Центру за летна испитивања Техничко-опитног центра, док је други пилот повређен и у свесном стању пребачен и збринут на Војномедицинској академији.

Министарство одбране је саопштило да је страдао пилот мајор Роберт Калоци, а да је повређен пилот мајор Александар Матић.

Прва телевизија је јавила да из летелице командном центру није пријављен никакав проблем у лету.

Један службеник општине Ковачица, који није желео да буде именован, каже за Тањуг да је био близу места догађаја и да му се учинило да је авион “принудно слетео”, а не да се срушио.

Према његовим речима, на месту пада налазила су се четири војника, а након инцидента дошла су кола Хитне помоћи и полиција.

Све те информације, међутим, нису званично ни потврђене, нити демантоване.

Министарство одбране Србије је претходно потврдило да се срушио један авион.

“Школско-борбени авион ‘Супер галеб Г-4’, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, којим су управљали пилоти из Центра за летна испитивања Техничко-опитног центра, срушио се данас око 9.50 часова у рејону општине Ковачица. Према првим сазнањима двојица пилота су се катапултирала, а на лице места је упућена екипа Службе трагања и спасавања РВ и ПВО”, наводе из Министарства.

 

Извор Танјуг/Прва/Б92, 11. април 2018.