Milo Djukanovic 126

Мило Ђукановић нашао кључно питање за наредних пет година – идентитет

Ја сам питање идентитета одабрао као једно од приоритета у наредних пет година. Да институционално боље уредим питање идентитета

Лидер владајуће ДПС и кандидат за председника Црне Горе Мило Ђуакановић поручио је да ће се, ако буде изабран за председника, позабавити и питањем идентитета.

О поруци председника Русије да односи са Црном Гором треба да буду на „узајамно корисним основама“, рекао је да га радује, али је истовремено упозорио и на опрез. Саопштио је да нема достојанства без економске самосталности.

„Питању идентитета потребно се озбиљније посветити. У овој години је век од 1918. То обавезује одговорну државну власт. Ја сам питање идентитета одабрао као једно од приоритета у наредних пет година. Да институционално боље уредим питање идентитета. Да предложим формирање битних тела која ће оснажити свест о властитом идентитету“, рекао је Ђукановић.

У кампањи, која је била кратка, успео је, каже, у оном што је наумио. Гостујући у емисији „Жива истина“, Ђукановић је рекао да не мисли да је гласање против ДПС-а нечасно. „Истински мислим, међутим, да јесте нечасно гласати против државе“, истакао је он и додао да му је драго што су, каже, након онога што су преживели 2016. „жигосали издају“.

„Није тим новцем који је стизао из Русије само плаћан Демократски фронт, плаћани су и медији који сада покушавају да искарикирају тај случај,“ рекао је Ђукановић. Говорећи о односима са Русијом, актуелни лидер владајуће ДПС, каже да та држава независност Црној Гори приписује као смртни грех. „Они се не мире са тим“, рекао је.

Коментарисао је и то што се председник Русије Владимир Путин, заложио за „развој односа са Црном Гором на узајамно корисним основама“, рекавши да је ту најаву разумео као охрабрујућу, будући да већ дуже време између две државе није било таквог тона. Ђукановић је позвао на опрез на предстојећим изборима, који би, како је рекао, требало да прођу без распиривања страсти.

„Не можемо а да не приметимо ставове које су руски званичници саопштавали поводом правоснажне пресуде Милану Кнежевићу (једном од лидера опозиционог ДФ) коју је црногорски правосудни систем изрекао, приметили смо и непосредно пре парламентарних избора шта се спремало. „Зато сугеришем опрез“, рекао је Ђукановић.

Опозицију је оптужио да преко лешева жели да дође до власти. „И то са логиком ‘па нема везе иако срушимо државу, опет ћемо је обновити, важно је само да срушимо власт’. Деформитете примећујемо сви.“

Подгорички дневник „Вијести“ је оптужио за рекет и додао да је опасно са њима правити компромис. „То су опасни центри маскирани у медије, чије су методе фашистичке“, рекао је Ђукановић.

„Црна Гора се представља, и у домаћој и у међународној јавности, да је најгоре место на планети за живот. Суштинска централа нису опозиционе партије, него медији који користе за своје експоненте један део црногорских опозиционих партија. Део медија и део НВО сектора бескрупулозно се боре за власт, само глуме медије и НВО сектор, а све да би могли бити борци за иностране донације. Што се мене тиче ја немам проблем да то јасно квалификујем и то не први пут“, казао је Ђукановић.

 

Извор Танјуг/Б92, 12. април 2018.