Milo Đukanović našao ključno pitanje za narednih pet godina – identitet

Ja sam pitanje identiteta odabrao kao jedno od prioriteta u narednih pet godina. Da institucionalno bolje uredim pitanje identiteta

Lider vladajuće DPS i kandidat za predsednika Crne Gore Milo Đuakanović poručio je da će se, ako bude izabran za predsednika, pozabaviti i pitanjem identiteta.

O poruci predsednika Rusije da odnosi sa Crnom Gorom treba da budu na “uzajamno korisnim osnovama”, rekao je da ga raduje, ali je istovremeno upozorio i na oprez. Saopštio je da nema dostojanstva bez ekonomske samostalnosti.

“Pitanju identiteta potrebno se ozbiljnije posvetiti. U ovoj godini je vek od 1918. To obavezuje odgovornu državnu vlast. Ja sam pitanje identiteta odabrao kao jedno od prioriteta u narednih pet godina. Da institucionalno bolje uredim pitanje identiteta. Da predložim formiranje bitnih tela koja će osnažiti svest o vlastitom identitetu”, rekao je Đukanović.

U kampanji, koja je bila kratka, uspeo je, kaže, u onom što je naumio. Gostujući u emisiji “Živa istina”, Đukanović je rekao da ne misli da je glasanje protiv DPS-a nečasno. “Istinski mislim, međutim, da jeste nečasno glasati protiv države”, istakao je on i dodao da mu je drago što su, kaže, nakon onoga što su preživeli 2016. “žigosali izdaju”.

“Nije tim novcem koji je stizao iz Rusije samo plaćan Demokratski front, plaćani su i mediji koji sada pokušavaju da iskarikiraju taj slučaj,” rekao je Đukanović. Govoreći o odnosima sa Rusijom, aktuelni lider vladajuće DPS, kaže da ta država nezavisnost Crnoj Gori pripisuje kao smrtni greh. “Oni se ne mire sa tim”, rekao je.

Komentarisao je i to što se predsednik Rusije Vladimir Putin, založio za “razvoj odnosa sa Crnom Gorom na uzajamno korisnim osnovama”, rekavši da je tu najavu razumeo kao ohrabrujuću, budući da već duže vreme između dve države nije bilo takvog tona. Đukanović je pozvao na oprez na predstojećim izborima, koji bi, kako je rekao, trebalo da prođu bez raspirivanja strasti.

“Ne možemo a da ne primetimo stavove koje su ruski zvaničnici saopštavali povodom pravosnažne presude Milanu Kneževiću (jednom od lidera opozicionog DF) koju je crnogorski pravosudni sistem izrekao, primetili smo i neposredno pre parlamentarnih izbora šta se spremalo. “Zato sugerišem oprez”, rekao je Đukanović.

Opoziciju je optužio da preko leševa želi da dođe do vlasti. “I to sa logikom ‘pa nema veze iako srušimo državu, opet ćemo je obnoviti, važno je samo da srušimo vlast’. Deformitete primećujemo svi.”

Podgorički dnevnik “Vijesti” je optužio za reket i dodao da je opasno sa njima praviti kompromis. “To su opasni centri maskirani u medije, čije su metode fašističke”, rekao je Đukanović.

“Crna Gora se predstavlja, i u domaćoj i u međunarodnoj javnosti, da je najgore mesto na planeti za život. Suštinska centrala nisu opozicione partije, nego mediji koji koriste za svoje eksponente jedan deo crnogorskih opozicionih partija. Deo medija i deo NVO sektora beskrupulozno se bore za vlast, samo glume medije i NVO sektor, a sve da bi mogli biti borci za inostrane donacije. Što se mene tiče ja nemam problem da to jasno kvalifikujem i to ne prvi put”, kazao je Đukanović.

 

Izvor Tanjug/B92, 12. april 2018.