Вучић: Ако ће се поштовати закони Косова, што смо ишли у Брисел?

Ускоро Могерини и Туск долазе у Београд, па ћемо пред њима да видимо ко, како и на који начин тумачи

Председник Александар Вучић рекао је да није данас до краја разјаснио са шефом делегације ЕУ у Србији да ли се Заједница српских општина формира у складу са косовским уставом, јер се, каже, не може лако одговорити на аргументе Београда.

Александар Вучић је одбацио тумачења појединаца у Србији, “заступника ЕУ”, како је приметио, који су, каже, поједине чланове имплементационог плана из Бриселског споразума тумачили “онако како одговара албанској страни или како то само они виде, а да заиста појма немају”.

Оспорио је и право косовског уставног суда да уопште оцењује и да тврди да принципи успостављања ЗСО нису усклађени са духом устава покрајине.

То, истиче, представља потпуно рушење Бриселског споразума и имплементационог плана.

“Апсолутно нигде не пише да они имају право да оцењују уставност акта који је усвојен у Бриселу”, рекао је Вучић у Крагујевцу, где је присуствовао обележавању почетка радова на изградњи Индустријског комплекса “Мајнд парк”.

Изнео је детаљну правну анализу овог питања, и указао најпре да обе стране, и Београд и Приштина, морају да ускладе своје правне прописе с Бриселским споразумом, а тек онда долази потврда уставних судова о Заједници српских општина.

“НЕМА ЈЕДНОСТАВНОГ ОДГОВОРА НА НАШЕ АРГУМЕНТЕ”
Одговарајући на питање да ли је разјаснио са Семом Фабрицијем по чијим се правилима формира ЗСО, Вучић је кратко одговорио: “Па нисмо”, а затим појаснио да је то тешко, јер се “не може једноставно одговорити на аргументе које ми изнесемо”.

“Видим да они (ЕУ) имају заступнике у нашој земљи који су поједине чланове имплементационог плана из Бриселског споразума тумачили како одговара албанској страни или како то само они виде, а да заиста појма немају. Ми овде говоримо, када говоримо о првом споразуму, Бриселском споразуму, где је чланом два предвиђено да се ЗСО успоставља статутом и да ће правне гаранције за њено успостављање бити предвиђене позитивним прописима”, навео је Вучић.

Наведеним прописом, а то је, како каже, прва тачка имплементационог споразума која гласи: “Измене правних прописа”, и у Београду и у Приштини морамо да уподобимо своје правне институте и свој правни поредак томе.

Тек на крају, додаје, уз опаску да то не пише у Бриселском споразуму, већ у имплементационом делу, долази све на преиспитивање, а то значи – када се све измени у складу са Бриселским споразумом и имплементационим планом.

“Онда долази потврда уставног суда Косова, који има само да потврди, а не да говори да ли је нешто негирано или да га зауставља раније или не. Ништа друго”, појаснио је и додао да су све промашили и да им нигде не пише да имају право да говоре у овом тренутку, већ тек после измене правних прописа.

Каже, међутим, да и ту постоје два тумачења, да ли, кад је реч о Косову, да ли је реч о косовском закону о локалној самоуправи, што је, додаје, тврдила српска страна, или је реч о уопштеним косовским прописима.

Додаје такође да и када се говори о косовским прописима, говори се о будућим косовским прописима.

У противном, пита се шта смо уопште тражили у Бриселу ако је већ све у складу са данашњим косовским законима.

“Они то могу данас да оснују, шта им онда брани да оснују ЗСО ако је у складу са косовским уставом. Што им бране да то данас оснују, то је њихово право, било би нормално да то могу да ураде и ништа посебно не би добили, сва би права већ имали са косовским правним оквирима и косовским законодавством. Све они то знају, знају да сам ја у праву, знају они колико смо о томе већ говорили и причали”, наводи Вучић.

Додаје да га не интересује шта причају незналице у Србији, “које се радују ваљда неуспеху Србије или нечему да Србија не може да добије добре ствари”.

Напомиње и да је косовски закон узет у обзир, између осталог, зато што даје нека добра решења, а не због тога што би од почетка требало да буде усклађен са њиховим прописима.

Понавља да тек након измена прописа, што, подсећа, недвосмислено стоји у члану 2 имплементационог плана, тачка 1. и 2, које јасно говоре о томе, тек тада долази потврда уставних судова, али све мора да се симултано ради.

“ПРИШТИНА МОРА ДА ПРОМЕНИ ПРАВНИ ОКВИР”
Каже и да је српска страна предлагала Приштини да промени свој правни оквир усвајањем посебног свеобухватног закона, јер за сада није предвиђена у косовском правном систему могућност оснивања ЗСО.

Она, каже, не може да буде основана на основу данашњег правног оквира, већ мора да постоји нови правни оквир којим би то могли да направе.

Али, примећује, одлука њиховог уставног суда да принципи успостављања нису у потпуности усклађени са духом устава – представља потпуно рушење Бриселског споразума и имплементационог плана.

“Апсолутно нигде не пише да они имају право да оцењују уставност акта који је усвојен у Бриселу. Не може да има њихов устав већу правну снагу од Бриселског споразума, то је оно што је јасно. Нигде не пише да то може тако да буде. То је сваком правнику јасно, али и свакоме ко хоће логично да размишља, али шта да радите, ваљда је то некоме било нејасно”, наводи Вучић.

“НЕКО ИХ ЈЕ СПОЉА НАТЕРАО НА ПОШТОВАЊЕ СПОРАЗУМА”
Наводи, међутим, и да је за успостављање ЗСО од кључне важности именовање чланова и почетак рада управљачког тима, те напомиње да је битно да су у Приштини “вратили поштовању Бриселског споразума”.

“Сада су се вратили, погледајте у каквој тишини, не смеју то да кажу албанској јавности, неко их је натерао споља на поштовање Бриселског споразума, надамо се да ће се тако наставити, али им ништа не верујем пошто ја знам да је њихова намера да никада суштински ЗСО не функционише”, рекао је Вучић, те упозорио:

“Ако стварно мисле да је било потребно да се преговара три, четири, пет година, а да би нам рекли да се то преговара да би могли да испуњавају своје обавеза и права из постојећег правног оквира из позитивних прописа, онда смо ми сви луди, а они који су то организовали су најлуђи. Ја бих рекао да то није случај. Ја бих рекао да сви добро знају да смо преговарали о томе зато што имамо различиту визуру, зато што ми не признајемо независност Косова”.

Они то, каже, доживљавају као свој државно-правни оквир, због чега смо, додаје, морали и једни и други да мењамо правни оквир, “зато је то било питање компромиса”.

“Шта ћете када неко од њих то не жели да чује, а и неки одавде то не желе да чују. Али, добро, ускоро долази Могерини у Београд, долази Туск у Београд па ћемо пред њима да видимо ко, како и на који начин тумачи. Није ми проблем да улазим у распаву са онима који су у томе учествовали и који о томе нешто знају. Ја са овим домаћим политичарима који гледају да ураде нешто против своје земље и сопственог руководства о њима не могу ништа да говорим”, закључио је Вучић.

Након обележавања почетка радова на изградњи индустријског комплекса, председник је најавио да немачка фирма ЦТФ долази у Панчево са инвестицијом од 160 милиона евра.

 

Извор Танјуг/РТС, 12. април 2018.