Lavrov: Imamo dokaze o tome koja služba stoji iza “hemijskog napada”

Lavrov za hemijski napad u Dumi optužio specijalnu službu ,,jedne zemlje koja je u prvim redovima rusofobne kampanje”

Rusija raspolaže neospornim dokazima da je hemijski napad u gradu Dumi u Istočnoj Guti insceniran, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa holandskim šefom diplomatije Stefom Blokom u Moskvi.

„Imamo neosporne dokaze da je reč o insceniranoj akciji specijalnih službi jedne zemlje koja nastoji da bude u prvim redovima rusofobske kampanje“, rekao je Lavrov.

On je podsetio da je u Siriju odletela misija stručnjaka Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja, kao i da bi u Damask trebalo da stigne sutra ujutru.

„Računamo na to da će delegacija bez zadržavanja krenuti u Dumu gde ruski stručnjaci nisu mogli da utvrde nikakve dokaze da je korišćen bilo kakav hemijski gas, bilo da je reč o hloru ili nečem drugom“, istakao je Lavrov.

Ruski ministar je dodao i da se kontakti između Rusije i SAD po pitanju Sirije nastavljaju i da su kanali komunikacije i dalje aktivni i naveo da se Moskva nada da će saradnja sa spoljnopolitičkim resorom SAD takođe biti obnovljena kada Stejt department ponovo postane operativan.

BLOK: HLADNOG RATA NEMA
Sa druge strane, holandski ministar spoljnih poslova Stef Blok izjavio je da Hladnog rata kao takvog nema, kao i da on ne bi želeo da se to ponovi.

„Ti koji čitaju štampu veruju da se Hladni rat vratio, često me novinari pitaju o tome. Odgovoriću jednostavno — nije“, rekao je on.

Blok se osvrnuo i na pitanje pada malezijskog aviona na jugoistoku Ukrajine rekavši da je Holandija spremna da sarađuje sa svim zemljama kako bi se istraga o padu privela kraju.

 

Izvor Sputnjik, 13. april 2018.