Američka TV: Uzorci potvrđuju hemijski napad

Sirijske vlasti optužuju Zapad da opstruiše istragu OPCW i meša se u rad ove agencije

Američki zvaničnici dobili uzorke krvi i urina žrtava hemijskog napada u Siriji, koji su pokazali napada hemijskim oružjem u Dumi bilo, prenosi TV MSNBC.

Kako prenosi ta američka tv mreža, testovi su pokazali da su uzorci pozitivni na hemikalije, pre svega na hlorin, a neki i na nervni agens.

S druge strane, sirijski ambasador u UN Bašar Džafari rekao je novinarima da dva istražiteljska tima Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) treba tek da stignu u Siriju radi istrage o navodnom pogubnom napadu u Dumi. “Te dve grupe će odvojeno stići u Siriju…Spremni smo da ih ispratimo do lokacije na koju žele da odu, kad god žele”, rekao je Džafari, preneo je Rojters.

OPCW, međutim, nije potvrdila planove za putovanje svojih istražitelja.

Sirija je, u međuvremenu, saopštila da će Zapad smatrati odgovornim za bilo kakvo odlaganje dolaska misije OPCW radi istrage o navodnom hemijskom napadu u toj zemlji. Neimenovani izvor iz sirijskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je državnoj televiziji da Zapad pokušava da opstruiše zadatak misije OPCW i da se “umeša u njen rad”.

Duma je poslednji grad u oblasti Istočna Guta koji je pod kontrolom pobunjenika i na njega je u petak sirijska vojska pokrenula žestok napad, pri čemu je navodno poginulo na desetine ljudi.

Sirijska pobunjenička grupa “Džaiš al Islam” optužila je u subotu vladine snage da su bacile bure-bombu sa otrovnim hemikalijama na civile u Dumi, te da je tom prilikom povređeno više od 500 osoba.

SAD, Velika Britanija i Francuska optužuju sirijske snage da stoje iza navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi i prete raketnim napadom.

Dokaza da se napad hemijskim oružjem dogodio do sada nema, a Rusija, koja je na strani sirijskog režima, je upozorila SAD da će Moskva napad na Siriju smatrati ratnim zločinom, navodeći da bi on mogao da izazove direktan vojni sukob.

 

Izvor Tanjug/B92, 13. april 2018.