Štajnmajer: Nemamo pravo da Rusiju proglasimo neprijateljem

“Ako Vašington i Moskva ne dođu do razumevanja o sirijskom pitanju, šanse za poboljšanje situacije su ravne nuli”

Nakon raketnih napada zapadne koalicije na Siriju pojavila se ozbiljna pretnja sudara ruskih i američkih sistema naoružanja, izjavio je predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer u intervjuu za „Bild“.

Štajnmajer smatra da su šanse za poboljšanje situacije ravne nuli ako Vašington i Moskva ne dođu do uzajamnog razumevanja po sirijskom pitanju.

„Ovde je važan prvi korak i Putin i Tramp su pred celim svetom dužni da ga učine“, konstatovao je nemački predsednik.

Napadi zapadne koalicije na Siriju označili su početak „nove faze zaoštravanja rusko-američkih odnosa“, istakao je Štajnmajer.

Prvi put za sedam godina sirijskog rata nastala je „ozbiljna pretnja da se na teritoriji Sirije sukobe ruski i američki sistemi naoružanja“, upozorio je on.

Prema Štajnmajerovim rečima, da bi u Siriju došao mir, potrebno je da sve sukobljene strane učestvuju u pregovaračkom procesu.

„Na kraju krajeva, ništa se neće desiti bez suseda u regionu, ali bez SAD i Rusije ništa neće početi. Svetske sile imaju mnogo veću odgovornost. Ako Vašington i Moskva ne dođu do uzajamnog razumevanja o sirijskom pitanju, šanse za poboljšanje situacije u Siriji su ravne nuli!“, istakao je nemački predsednik.

„Neslaganje koje se brzo pojačava“ između Rusije i Zapada izaziva ozbiljnu zabrinutost. Međusobno poverenje strana „praktično je presušilo“.

„Neutralisanje ove opasne razmirice je zadatak ’odgovorne politike‘“, zaključio je Frank Valter Štajnmajer.

„Mi nemamo prava, bez obzira na Putinove postupke, da za neprijatelja proglasimo čitavu Rusiju — i samu državu i njene stanovnike“, dodao je predsednik Nemačke.

 

Izvor Sputnjik, 15. april 2018.