Veliki protesti u Mađarskoj protiv izbornih rezultata

Najavljen novi protest sledećeg vikenda

Hiljade antivladinih demonstranata u Mađarskoj šetalo je centrom Budimpešte i tražilo ponovno brojanje glasova na izborima i novi izborni sistem.

Premijer Viktor Orban je prošle nedelje dobio četvrti mandat. Njegova partija Fides je osvojila dvotrećinsku većinu u parlamentu, sa 134 od 199 mesta.

Demonstranti su vikali “Viktator” i “prljavi Fides”. Oni se bune jer je po mađarskom izbornom sistemu Orbanova partija dobila toliku većinu sa samo oko 50 odsto glasova.

Broj demonstranata je mogao da se meri s provladinim “Maršom mira” održanim 15. marta, a organizatori su naveli da će sledećeg vikenda biti organizovan novi protest.

Orban je obećao “značajne promene” u novoj vladi koja bi mogla da progura ustavne promene usmerene protiv migracija.

Iscepkana opozicija, kompleksan izborni sitem i Orbanova odluka da da državljanstvo Mađarima koji žive u susednim zemljama poput Rumunije i Srbije doprineli su veličini njegove pobede.

Preko 96 odsto birača u tim zemljama je podržalo Orbana.

Orban tvrdi da opozicione partije žele da pretvore Mađarsku u “imigrantsku državu” uz pomoć Evropske unije, Ujedinjenih nacija i mađarsko-američkog milijardera Džordža Soroša. Opozicija to poriče.

Učesnici današnjeg protesta su na kraju otpevali himne Mađarske i EU.

 

Izvor Tanjug/B92, 15. april 2018.

Pratite nas na YouTube-u