Хрватска делегација због Шешеља прекинула посету Србији

Шешљ псовао хрватску делегацију и газио хрватску заставу

Хрватска делегација се након, како загребачки “Индекс” пише, “Шешељевог дивљања“, повукла у амбасаду и прекинула званичну посету Београду.

У истом тону пише и “Јутарњи” чији је наслов “Шешељ опет дивља”.

Влада Републике Хрватске је потом објавила на Твитеру да се цела делегација враћа у Хрватску, док су загребачки медији објавили и саопштење канцеларије председника Сабора Јандроковића.

“Изасланство Хрватскога сабора предвођено председником Горданом Јандроковићем одлучило је да прекине службену посету Републици Србији након инцидента који је изазвао председник Српске радикалне странке и заступник у Народној скупштини Србије Војислав Шешељ”, наводи се у саопштењу у којем се истиче да је “оскрнављена хрватска застава”.

“Упркос врло добром почетку службене посете и опредељености да направимо најбоље за унапређење односа две државе, због овога чина којим је грубо повређено достојанство Републике Хрватске и Хрватског сабора, прекинули смо посету”, додају они.

У званичној дводневној посети налази се хрватска делегација предвођења председником Сабора Горданом Јандроковићем.

Српска радикална странка је нешто раније саопштила да је Шешељ у Скупштини Србије псовао хрватску делегацију и газио хрватску заставу.

“Када је на улазу у Скупштину угледао хрватску заставу, притрчао је, оборио стег на бетон, покушао да исцепа заставу, а онда су је он и Филип Стојановић газили ногама. Пет чланова обезбеђења нису били у стању да им отму заставу и стег”, наводе радикали.

Убрзо се огласила и председница Скупштине Србије Маја Гојковић која је најоштрије осудила “брутални покушај” лидера радикала “да угрози достојанство Скупштине и хрватске делегације”.

Подсећамо, лидер радикала осуђен је прошле недеље пред Хашким трибуналом на 10 година затвора за злочине против човечности почињених над Хрватима у селу Хртковци.

Шешељ се последњих дана често налази у жижи јавности, а нарочито након што је посланица ДС Александра Јерков у Скупштини Србије тражила да он остане без посланичког мандата због пресуде за ратне злочине.

У дану за постављање питања извршној власти у парламенту, Јерковљева је рекла да се у члану 88 Закона о избору народних посланика наводи да посланику престаје мандат уколико је осуђен на казну затвора у трајању од најмање шест месеци.

“Ратни злочинац Војислав Шешељ је прошле среде осуђен на казну затвору у трајању од 10 година, том човеку по закону није место у скупштини. Срамота је да осуђени ратни злочинац представља грађане Србије”, рекла је Александра Јерков.

Наводећи да је Шешељ рекао да ће “разбити нос” сваком ко га назове “ратним злочинцем”, Јерковљева је казала да га ДС тако зове и позвала га, ако крене да разбија носеве, да почне од ње.

Осим тога, Јерковљева је потом на Твитеру објавила фотографију поруке “курво усташка” која ју је сачекала у скупштинској сали, након што су је, како каже, “окружиле хорде радикала.

Шеф посланичке групе Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је потом да радикали неће да туку Александру Јерков, али да ће до краја живота да је “називају погрдно”.

 

Извор Б92, 18. април 2018.