Istraživanje Soroševe fondacije: Srbe Kosovo ne zanima

Istraživanje je pokazalo i da građani rešavanje kosovskog čvora vide kao pritisak za zapada

Građani nemaju dovoljno informacija za zauzimanje informisanog stava o rešavanju pitanja Kosova, dok vlast vodi dijalog o dijalogu o Kosovu, bez pružanja informacija o potencijalnim rešenjima tog pitanja, pokazalo je istraživanje Fondacije za otvoreno društvo i Ipsos stratedžik marketinga.

Kosovo za najveći broj građana nije najvažnije pitanje jer ih muče egzistencijalni problemi, ali kada se nešto u vezi sa Kosovom dogodi ono postaje jedno od prioritetnih pitanja, a nekad i najvažnije, navodi se u rezultatima.

Čak trećina ispitanika nije za kompromisno rešenje, ali uprkos tome većina nije spremna da se žrtvuje za Kosovo.

Većina ispitanika takođe veruje da Srbija nema uticaj na Kosovu, da je nezavisnost Kosova najizglednija, a da je suštinska autonomija najbolje rešenje. Kod građana dominira i strah od daljeg rasparčavanja Srbije.

Rezultati kvalitativnog dela istraživanja pokazuju da građani rešavanje kosovskog čvora vide kao pritisak za zapada, a ne suštinsko pitanje koje utiče na kvalitet njihovog života.

Zaključak je da nedostaje argumentovana rasprava, a da tokom ispitivanja građani mahom brane svoje želje, bez jasne argumentacije stavova.

U istraživanju je učestvovalo 1.045 ispitanika kroz osam kriznih fokus grupa.

 

Autor Jelena D. Petrović

 

Izvor N1, 19. april 2018.