Пленковић о Вулину,Шешељу: Пружили смо руку Србији али…

Хрватски премијер поновио да је ,,Србија извршила агресију на Хрватску”

Забрана уласка министу одбране Србије Александру Вулину у Хрватску је јасна порука “става и одлучности” званичног Загреба да неће толерисати такво понашање.

То је изјавио хрватски премијер Андреј Пленковић и поновио да сматра “добрим потезом” то што је парламентарна делегација напустила Србију након инцидента у Скупштини Србије.

Одлуку да хрватска парламентарна делегација, коју је предводио председник Сабора Гордан Јандроковић, прекине недавну прву посту Србији, донео је Пленковић, који каже:

“Председник Сабора, Горан Јандроковић, је направио добар потез кад је прекинуо посету Србији”.

Пленковић је након комеморације јасеновачким жртвама, којој трећу годину за редом нису присуствовали представници Срба и Јевреја каже да је у Хрватској недавно боравио председник Србије Александар Вучић и да су том приликом, “предузете квалитетне и максималне мере безбедности”.

“Хрватска је Србији пружила руку како би се побољшали односи између две земље. Оно што је осуђени ратни злочинац Шешељ направио, вређао хрватску делегацију, оскврнавио хрватску заставу, одлазак је био једини исправан потез”, рекао је Пленковић.

Тврди да Хрватска жели да смањи тензије и отвори простор за дијалог.

“Господин Вулин није особа која је својим изјавама у последње време придоносила томе. Стога је ова порука коју смо јуче послали, порука става и одлучности да то нећемо толерисати”, навео је хрватски премијер.

Хрватска, каже, гледа у будућност и жели са Србијом да гради нови дијалог.

Пленковић, међутим, није пропустио прилику да понови да је “Србија била агресор на Хрватску од ’91. до ’95.”

Он каже да тај нови дијалог неће бити могуће наставити ако се, како је рекао, континуирано настоје давати изјаве које томе не доприносе, које су, како је рекао,,увредљиве за Хрватску и штете нам”.

Србија, каже, може да ради што сматра да је добро, а да његова влада чува достојанство Хрватске.

Пленковић је одбио да коментарише треба ли Колинда Грабар-Китаровић да отпутује у Србију у узвратну посету Србији.

“ОДЛУКА О ВУЛИНУ БИЛА ЈЕ ЈЕДИНА МОГУЋА ОПЦИЈА”
Председник хрватског Сабора Гордан Јандроковић изјавио је у Јасеновцу да је забрана уласка у Хрватску министру одбране Србије Александру Вулину због његових изјава, била једина могућа опција.

“Користе овакав дан, када се комеморира жртва, да би слали такву врсту политичких порука. Једина могућа опција била је да се Вулину онемогући долазак у Хрватску”, рекао је Јандроковић новинарима упитан о одлуци Министарства спољних и европских послова да Вулин у овом тренутку није добродошао у Хрватску.

Он је рекао да је Вулинова порука тотално неприхватљива и показује стварне намере, пренала је агенција Хина.

“Ако они мисле да на овај начин могу деловати, видљиво је да то тако неће ићи”, нагласио је Јандроковић и оценио штетним што се, после провокације лидера радикала Војислава Шешеља, понавља још једна неприхватјива изјава и понашање челних људи српске владе.

Он је додао да је Хрватска више пута саопштила да је спремна да помогне Србији на путу у ЕУ и изразила жељу за успостављање што бољих билатералних односа.

Министар унутрашњих послова Давор Божиновић кратко је рекао да су о одлуци хрватског министарства обавештени сви гранични прелази.

Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило је да српски министар одбране Србије Александар Вулин није добродошао у Хрватску до даљег, јер је након полемика у јавност око његовог доласка у Млаку изјавио да о томе може да одлучи врховни командант Војске Србије, председник Србије Александар Вучић а не хрватски министри, што је оцењено као “непримерен и неприхватљив покушај негирања суверенитета Републике Хрватске”.

У месту Млака, у општини Јасеновац, патријарх српски Иринеј данас је посветио обновљени Храм Светог пророка Илије поводом обележавања Дана пробоја јасеновачких логораша, 22. априла 1945.

Он је претходно служио литургију, а молитвеном сећању присуствовали су и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, амбасадорка Србије у Хрватској Мира Николић, као и посланик у Сабору Хрватске Борис Милошевић.

Готово у исто време, у Јасеновцу, код споменика “Цвет” одржана је државна комеморација за жртве јасеновачког логора на којој су били премијер Хрватске Андреј Пленковић и председник Сабора Гордан Јандроковић.

 

Извор Бета/Танјуг/Б92, 22. април 2018.