Да ли је напад САД на Иран неизбежан?

Вашингтон неће пасивно посматрати како контролу над Блиским истоком успоставља држава која га назива ,,Великим сатаном“

Била су потребна свега три дана боравка француског председника Емануела Макрона у Белој кући да се очекивања о некаквом пркосном залагању Европе за опстанак актуелног иранског нуклеарног споразума (JCPOA) противно Трамповим жељама покажу као неоснована. Иако су домаћи медији углавном у први план извештаја о Макроновој посети Белој кући стављали фразе о француско-америчком пријатељству и то што је Трамп скидао перут са Макроновог сакоа, главни резултат ове посете јесте Макронова констатација да је ,,потребан нови споразум са Ираном“. У преводу, актуелни ирански нуклеарни споразум не ваља, а Трамп је у праву када га критикује.

Макрон је истакао ,,четири стуба“ онога што би требало да представља будући ,,велики споразум“ са Ираном који би заменио онај Обамин из 2015. То су денуклеаризација у краткорочном периоду, денуклеаризација у дугорочном периоду, обустављање развоја балистичких ракета и – вероватно најпроблематичније –обуздавање регионалног утицаја Техерана на Блиском истоку, при чему је Макрон подвукао да је ,,Сирија део четвртог стуба“.

,,То је једини начин да сачувамо суверенитет региона и обезбедимо мир на дуге стазе. У супротном, сигурно ћемо морати да се вратимо у регион због нових терористичких група“, објаснио је Макрон, док га је Трамп тапшао по рамену.

Иако један део западних медија ово тумачи као успех Макрона да убеди Трампа да остане при JCPOA уз усвајање одређених корекција, далеко je реалније да је Макрон од Трампа добио задатак да причом о ,,потреби проширења споразума“ Европљанима заслади горку пилулу америчког наратива о потреби одбацивања старог нуклеарног споразума. Тако се, у стилу поделе улога на доброг и лошег полицајца, уместо Трампових претњи једностраним повлачењем из нуклеарног споразума, сада чује Макроново позивање на ,,проширење споразума“, које у суштини води ка истом: депласирању актуелног споразума и подвргавању Ирана новим захтевима. Узгред, уколико Исламска Република одбије ,,проширење споразума“, САД добијају пун легитимитет за једнострано повлачење из њега и наставак офанзивних притисака против Техерана.

БУЂЕЊЕ АГРЕСИВНОГ РЕФЛЕКСА
Нема сумње да је Иран све већи геополитички проблем за Вашингтон. Од елиминације Садама Хусеина којом је доминација сунита у Ираку окончана, неуспеле интервенције Израела у Либану 2006. и грађанских ратова који су изазвали анархију у Сирији и Јемену, Техеран је преко разбацаног шиитског фактора постао изразито утицајан широм Блиског истока и сада прети да преко ,,шиитског коридора“ избије на Медитеран и опколи два главна америчка савезника у региону – Израел и Саудијску Арабију. Ово опкољавање није пука апстракција када се има у виду да се Хезболах, та изразито борбено способна и респектабилно наоружана шиитска паравојска, укопава у Сирији и Либану, а Иран гомила све софистикованије балистичке ракете све већег домета. Коначно, огромне резерве нафте и гаса које поседује Иран чине га значајним играчем и на глобалном тржишту енергената. У одсуству директног (највероватније војног) сузбијања Ирана, он ће у наредним деценијама постати неприкосновни регионални хегемон, чврсто интегрисан у руско-кинеске евроазијске пројекте.

Све ово у Вашингтону буди агресивни рефлекс обрачунавања са Ираном, што је постало посебно изражено у саставу Трампове администрације. Кадровски одабири Доналда Трампа можда уверљивије од било чега другог наговештавају да би Америка заиста могла да зарати са Ираном. Амерички председник је са функције државног секретара уклонио Рекса Тилерсона, који верује да би САД требало да се држе слова JCPOA докле год га и Иран поштује, и на његово место је ставио Мајка Помпеа, оштрог критичара иранског нуклеарног споразума који Иран назива ,,убитачном империјом“ на чије је бомбардовање (и то са 2.000 ваздушних напада) позивао још 2014.

Девет дана потом, Трамп је уклонио још једног функционера који је сматрао да САД не би требало да се повлаче из нуклеарног споразума – саветника за националну безбедност Х.Р. Мекмастера. На његово место је довео Џона Болтона, супер-јастреба поред ког чак и Мекејн делује опрезно и чији је, изгледа, омиљени хоби предлагање рата против Ирана. Потпредседник САД Мајк Пенс је Иран оценио ,,водећим државним спонзором тероризма“, док је амбасадорка САД при УН Ники Хејли (коју је такође поставио Трамп) ехо свих ових изјава. Практично једини опонент политици заоштравања са Ираном је министар одбране Џејмс ,,Бесни пас“ Матис. Овај Трампов ,,ратни кабинет“ – како га назива Патрик Бјукенен – је, уз јасну намеру да се сруши постигнути нуклеарни споразум, други поуздан показатељ да се у Вашингтону припрема ратни сценарио против Ирана.

Трећи показатељ је Трампов одабир регионалних савезника. Поред Израела, то је Саудијска Арабија, тачније млади саудијски принц Мохамед бин Салман чији је презир према Ирану, који пореди са Трећим рајхом, увелико познат. Штавише, управо је заједничка мржња према Ирану једна од главних тачака зближавања Трампа и бин Салмана. Трамп је и своју прву инострану званичну посету посветио Саудијској Арабији, маја прошле године, и тада је искључиву кривицу за финансирање тероризма свалио на Иран, иако су саудијске везе са сунитским џихадистичким групама ноторна ствар. Убрзо потом је уследила и изолација Катара са намером да се та земља примора да пресече своје везе са Ираном.

Главни Трампов регионални савезник, Израел, гаји слична гледишта о потреби обрачунавања са Ираном, додуше са већом дозом забринутости него што је то случај у удаљеном Вашингтону. Израелска штампа већ најмање годину дана уназад припрема јавност за све извеснији сукоб са проиранским Хезболахом и, последично, Ираном. Иранска револуционарна гарда и Хезболах убрзано граде ланац упоришта опремљених ракетним системима и беспилотним летелицама дуж читавог израелског ,,северног фронта“, што изазива периодичне нападе израелског ратног ваздухопловства на ова постројења унутар Сирије. Овакви напади за сада нису успели да застраше Иран и он наставља да шаље тешко наоружање у Сирију (штавише, јучерашњи извештаји говоре како америчка обавештајна заједница прати интензивирање ,,сумњивих“ летова тешких транспортера Иљушин ИЛ-76 из Ирана у Сирију).

Ишчекујући судбоносну Трампову одлуку о иранском нуклеарном споразуму 12. маја, бивши начелник израелске војне обавештајне службе генерал-мајор Амос Јадлин је недавно изјавио да ,,није видео тако опасан мај још од маја 1967“, алудирајући на Шестодневни рат између Израела и Египта, Јордана и Сирије. Министар одбране Израела Авигдор Либерман је упозорио да би овог лета заиста могао да избије рат у којем би Изреал морао да се истовремено носи са Ираном, Сиријом, Хезболахом, либанском војском, Хамасом, Палестинским исламским џихадом и разноврсним салафијско-џихадистичким групама из Појаса Газе и ширег региона (ово је узгред и главни разлог оклевања Русије да Сирији испоручи С-300, јер би такво оружје драстично сузило ваздушну доминацију Израела и самим тим га егзистенцијално угрозило, а његове противнике потенцијално охрабрило за напад). Не треба посебно истицати да би у таквом сценарију Америка (а посебно Трампова Америка) интервенисала да спасе Израел и да би главна мета америчке одмазде био Иран.

ВОЈНИ ПОТЕНЦИЈАЛИ ИРАНА
Међутим, Иран није тако лак залогај. Напротив, то би вероватно био војно најјачи америчких противник још од Корејског рата. Иран поседује најмање четири батерије најновије итерације руског ракетног система ПВО С-300 под ознаком ПМУ2 домета 200 километара, као и сопствену копију овог система Бавар 373. Посебан адут ове земље је разноврсан арсенал балистичких ракета, од којих је најмоћнија Шахаб-3, односно Корамшар, домета 2.000 километара. Иранске конвенционалне снаге су са својих више од пола милиона припадника активног састава, 350.000 резервиста, 1.500 тенкова и 334 авиона различитих типова, квантитативно респектабилне, а своју технолошку инфериорност у односу на САД и Израел компензују фанатичном мотивисаношћу. Уз све то, иранска ратна морнарица би у случају сукоба настојала да минира и затвори Ормуски теснац кроз који пролази петина светске нафте, што би изазвало кризу глобалних размера. Иран је, дакле, способан за борбу, а свака војна конфронтација са њим могла би да се претвори у широк регионални сукоб високог интензитета чије би се последице осетиле глобално.

Али питање је колико било шта од овога може да одврати Вашингтон од зацртаног курса. Прво, када се ради о нафти, САД скоро 40 одсто својих нафтних потреба задовољавају самостално, а највећи део онога што увозе долази из Канаде, Мексика и Венецуеле. Мање од 13 одсто америчке нафте потиче са Блиског истока. У том смислу би у случају напада на Иран Кина и Европа претрпеле далеко већу штету него САД. Тачно је да би цене нафте вртоглаво скочиле свуда, али то би ишло у прилог америчким петролејским компанијама (као и Русији).

Што се иранске конвенционалне војне силе тиче, њена бројност и мотивисаност би окупацију Ирана учинилe веома тешком, али Вашингтон уопште не мора да прибегне таквој стратегији. Штавише, сигурно је да неће. Далеко је извесније да би, уколико дође до рата, тежиште било на концентрисаним ваздушним нападима у којим би се бројношћу ангажованих апарата и фреквентношћу удара настојала савладати иранска ПВО, а потом и разорити иранска војна и стратешка инфраструктура. При томе је америчко ратно ваздухопловство до сада детаљно могло да се упозна са системом С-300 (додуше старијом верзијом ПМУ1) и његовим слабостима захваљујући томе што га поседују НАТО чланице Грчка, Бугарска и Словачка. Иранско ратно ваздухопловство, којем по неким проценама око половине авиона није оперативно, не би имало много изгледа да се носи са најсавременијим америчким и израелским авионима четврте и пете генерације. На крају крајева, дискутабилно је и да ли би Иран заиста био у стању да ,,затвори“ Ормуски теснац на иоле дужи период пред комбинованом ватреном силом америчке Пете флоте и ваздухопловних снага размештених по базама широм региона.

У суштини, најпоузданији фактор одвраћања за Иран јесу хиљаде његових балистичких ракета разних типова и способност да преко шиитског фактора распламса сукоб по читавом региону, чиме не би били угрожени само амерички савезници, него и америчко војно и цивилно особље широм Блиског истока. Међутим, чини се да се један део америчких јастребова заноси климавом претпоставком да би било могуће застрашити Иран да не прибегне употреби својих балистичких ракета. Ова опасна логика полази од тога да би са израелским нуклеарним арсеналом и новом америчком нуклеарном доктрином – која употребу нуклеарног оружја на тактичком нивоу чини извеснијом – било могуће убедити Иран да се у случају ограничених напада уздржи од ракетне одмазде како против себе не би испровоцирао тотални рат. То је био смисао недавне Трампове претње да ће ,,уколико Иран учини било шта да науди Америци платити цену какву је мало држава у историји платило“.

Иако овај сценарио не треба занемаривати, извесније је да ће Вашингтон покушавати да се држи безбедније стратегије која полази од изолације Ирана и његовог смекшавања хибридним мерама – субверзијом и санкцијама. Масовни протести који су потресли Исламску Републику почетком ове године су имали несумњиве симпатије, а вероватно и подршку Вашингтона, док је о намерама да се Иран савлада субверзијом Џон Болтон говорио још 2009: ,,Напад, у комбинацији са ефектном јавном дипломатијом, могао би да окрене шаролико иранско становништво против репресивне власти“. Таква стратегија изазивања имплозије Исламске Републике би актуелно ширење иранског утицаја у региону посматрала као шансу за њено преокретање у ,,империјално пренапрезање“.

Ово је управо оно што ,,Волстрит џорнал“ има на уму када Трампу предлаже претварање Сирије у ,,ајатолахов Вијетнам“. У том контексту је интересантан проглас који је током поменутих протеста у Ирану, почетком јануара ове године, избацила америчка приватна војна компанија ,,Sons of Liberty International“ у којем нуди своје услуге иранској опозицији, у циљу ,,ослобођења од репресије“. Постоје и гласине да ова компанија тренутно у Ираку обучава иранске Курде и иранске опозиционаре за вођење герилског рата против ајатолаховог режима. Иначе, директор ове фирме – Метју ван Дајк – је у периоду од 2007-2011 обилазио земље Блиског истока у којим је потом избило тзв. ,,арапско пролеће“, а у Либији се чак и борио на страни побуњеника, што говори да има обимно искуство за вођење хибридног рата, посебно у блискоисточној средини.

Неки експерти, као поменути Патрик Бјукенен, истичу и да амерички председник нема овлашћења да покрене рат против Ирана без дозволе Конгреса. Ово наводно ограничење треба узети са великом дозом резерве. Не само што се значај конгресних одобрења за употребу војне силе од почетка ,,рата против тероризма“ све више релативизује, него се у Конгресу још од јануара прошле године налази предлог закона о ,,ауторизацији употребе силе против Ирана“ којим би се америчком председнику ,,дозволила употреба америчких оружаних снага у циљу спречавања Ирана да прибави нуклеарно оружје“, што значи да би Трамп у случају његовог усвајања смео да покрене превентивни рат против Ирана без икаквих даљих консултација. То што овај закон још није усвојен га не чини мање значајним, јер америчка легислативна пракса познаје примере аката који хибернирају у форми предлога све док их не актуелизује нека криза, након које бивају промптно усвојени. Та криза би могао да буде неуспех убеђивања Ирана да прихвати нове услове преговарања или оружани сукоб Израела и (про)иранских снага у Сирији и Либану.

О томе колико је ситуација озбиљна сведочи и изненадни апел иранског шефа дипломатије Мухамеда Џавада Зарифа прошлог уторка на ,,нови регионални дијалог“ којим би се смањиле тензије на Блиском истоку, а односи са Саудијском Арабијом нормализовали на темељима узајамног уважавања. Очигледно је да Техеран види приближавање олујних облака па покушава да ,,смири ситуацију“ пре него што она неповратно ескалира.

Да резимирамо, бројни показатељи америчке унутрашње и спољашње политике, као и регионална безбедносна динамика на Блиском истоку, указују на то да је оружани сукоб САД и Израела (вероватно и заливских монархија) са једне, и Ирана и шиитских оружаних група са друге стране, врло вероватан. Уколико амерички председник 12. маја одбаци ирански нуклеарни споразум, та вероватноћа ће бити још већа. Вашингтон ни у ком случају неће пасивно посматрати како контролу над Блиским истоком успоставља држава која га назива ,,Великим сатаном“.