Počelo redovno majsko zasedanje Sabora SPC

Pored uobičajenih tema, razmatraće se i predlozi izmena Ustava SPC

Patrijarh srpski Irinej održao je danas svetu arhijerejsku liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji čime je počelo redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora SPC.

Na početku molitvenog sabranja patrijarh je proizveo mati Haritinu u igumaniju svete lavre Pećke Patrijaršije, navodi se u saopštenju Informativne službe SPC.

U ponedeljak, prvi dan radnog zasedanja Sabora biće takođe održan u Pećkoj Patrijaršiji, posle svete arhijerejske liturgije, a u utorak, 1. maja, zasedanje ovog najvišeg zakonodavnog tela Crkve biće nastavljeno u Patrijaršijskom dvoru, u Beogradu.

Uobičajeno, na ovom redovnom zasedanju Sabora biće razmatrane teme iz života Crkve, o Kosovu i Metohiji, uvek aktuelnoj temi Sabora i, kako je ranije najavio patrijarh srpski, predlog izmena Ustava SPC.

Patrijarh je u uskršnjem intervjuu rekao da ne veruje da će taj najviši crkveni akt tada biti i usvojen, već će to, veruje, biti tek naredne godine.

Ustav SPC nije dogma, rekao je tada patrijarh Irinej, već akt koji reguliše život Crkve.

Kazao je i da lično smatra da je važeći Ustav SPC dobar i podsetio da su na njemu radile poznate ličnosti iz oblasti Crkve, kanonisti i pravnici, kao i laici, koji su upućeni u materiju.

Inače, aktuelni Ustav donet je 1931., a na najnovijim izmenama je, prema rečima, patrijarha rađeno pet-šest godina, te da je reč samo o predlogu izmena koji su dobili svi episkopi, koji materijal treba da prouče i na Saboru iznesu svoje mišljenje.

U predlogu izmena Ustava SPC, između ostalog, navodi se i da će procedura izbora patrijarha biti drugačija, odnosno, da će se birati na tzv. Izbornom saboru tajnim glasanjem i to uz obaveznu dvotrećinsku većinu vladika.

Takođe, jedan od predloga za izmenu Ustava SPC je i da Crkva promeni ime u „Srpska pravoslavna crkva – Pećka patrijaršija”.

Proširenje naziva SPC analitičari su protumačili kao želju Crkve da „ojača veze sa Kosovom i Metohijom, odnosno sa svojim istorijskim središtem u Pećkoj patrijaršiji”.

 

Izvor Tanjug/Politika, 29. april 2018.