Бибер: Србија под Вучићевом контролом тешко до ЕУ

Аустријски професор сматра и да ће Србија ,,морати да призна Косово” ако жели у ЕУ

Стање медија у Србији је узнемирујуће и није било оволико лоше од пада Слободана Милошевића, изјавио је за Данас Флоријан Бибер, професор Универзитета у Грацу. Он сматра да Србија “под Вучићевом контролом тешко може да уђе у Европску унију”.

“Национализам, и говор мржње у медијима блиским влади, напади на независне медије, контрола и притисци спречавају рад критичких медија, а нормално је да такви медији постоје”, рекао је Бибер.

Он проблем види и у томе што “ЕУ и њени званичници не разумеју колико је ситуација озбиљна и спремни су да затворе очи” јер, како каже Бибер, то им је корисно.

Бибер каже да постоји тренд јачања ауторитаризма на Западном Балкану. Примећује да је Македонија постала демократичнија него пре годину дана.

За Србију процењује да се креће у супротном правцу. Као главни разлог наводи то што ни европске интеграције ни друге реформе “не решавају стварне изазове попут слабих институција, аутократских влада”.

Бибер каже да изјаве званичника ЕУ показују да “Унија још није вољна да идентуфијуке и изврши притисак на те владе и њихове недемократске праксе”.

Он подсећа на годишњи извештај Репортера без граница у коме је Србија имала један од највећих падова слободе медија у свету.

“Остали елементи укључују неформални притисак на независне институције, притисак на гласаче” каже Бибер.

Он сматра да Србија “под Вучићевом контролом тешко може да уђе у Европску унију”. Уз то наглашава да ће Србија пре уласка у ЕУ морати да призна Косово, без обзира како се то формално називало.

 

Извор Данас/Фонет/Н1, 30. април 2018.