Danijel Igrec: Kako pobediti neprijatelja?

Hladni rat i dalje traje, ali su učesnici zamenili uloge

Krajem devedesetih godina prošlog veka „sivu eminenciju“ američke intervencionističke politike, ideološkog oca američkih jastrebova, Zbignjeva Bžežinskog, novinari su zamolili da prokomentariše kako su SAD uspele da pobede u Hladnom ratu i osvoje poziciju svetskog hegemona i najveće planetarne sile.

Usledio je njegov odgovor u tekstu pod nazivom „Kako pobediti neprijatelja“:

„Sve od kraja Drugog svetskog rata i ubrzanog procesa globalizacije sveta presudnu ulogu u postizanju globalne dominacije više nemaju, kako to mnogi i dalje pogrešno misle, vojna sredstva. U situaciji kada imate zemlje sa statusom nuklearne sile svaki globalni rat neminovno vodi u nuklearnu katastrofu i eliminaciju svih učesnika.

Zbog toga presudnu ulogu u sticanju pozicije svetskog hegemona imala su (i imaće) nevojna sredstva – politička vitalnost, ideološka fleskibilnost, ekonomski dinamizam i kultura. To su bili odlučujući faktori koji su doprineli američkoj pobedi i porazu politički, ideološki i ekonomski rigidnog „evroazijskog neprijatelja“, Sovjetskog saveza.“

Ako ovo pravilo primenimo u svetlu najnovije geopolitičke situacije u svetu videćemo da je pozicija rigidnog Sovjetskog saveza danas pripala upravo hladnoratovskom „pobedniku“ – Sjedinjenim Američkim Državama i njenim interesima podređenim evropskim „saveznicima“.

Politička vitalnost, ideološka fleskibilnost, ekonomski dinamizam i kultura danas su na strani onih zemalja i njihovom međusobnom saradnjom stvorenih regionalnih i globalnih saveza koji su vesnici novog, multipolarnog svetskog poretka – Rusije, Kine, Indije, Brazila, Irana, Evroazijske ekonomske unije, BRIKS-a, ODKB-ja i ŠOS-a.

Nefunkcionalna i istrošena koncepcija neoliberalne demokratije, na kojoj su građeni koncepti anglo-američke nepobedivosti, kulture vesternizacije i zapadne civilizacijske „superiornosti“ uveliko postaju stvar prošlosti, a sa njihovim slabljenjem do izražaja dolazi i sva neodrživost jednopolarnog ustrojstva sveta i fašističkog koncepta „Novog svetskog poretka“.

Bžežinski je bio u pravu kada je pred svoju smrt teška srca priznao da su Rusija i Kina „na putu da Ameriku skinu sa trona globalne supersile“, a svet oslobode njenih lanaca vazalstva i okupacije.

Taj trenutak se bliži…

 

Izvor Vidovdan, 30. april 2018.