Изјава Мухамеда бин Салмана о Палестини шокирала Блиски исток

Саудијски престолонаследник оштро критиковао Палестинце

Саудијски престолонасленик Мухамед бин Салман наводно је оштро критиковао палестинско руководство, јављају израелски медији.

На састанку иза затворених врата с лидерима америчких јеврејских организација у марту у Њујорку он је замерио палестинском председникау Махмуду Абасу што одбија мировне понуде, објавио је израелски ТВ канал 10, позивајући се на израелске дипломатске изворе.

“У последњих неколико деценија палестинско руководство је пропустило једну могућност за другом и одбацило мировне предлоге који су му понуђени”, рекао је наводно Бин Салман, пише у извештају који је на америчком новинском сајту Аксиос објавио дипломатски дописник Канала 10 Барак Равид.

Извор близак разговорима је рекао да су “људи буквално попадали са својих столица”, кад су то чули.

Престолонасленик је додао да је “време да Палестинци прихвате предлоге и пристану да дођу за преговарачки сто или да ућуте и престану да се жале”.

Он је наводно вршио притисак на Абаса да прихвати амерички оквир за мир после одлуке Трампа да САД признају Јерусалим као главни град Израела.

Трамп је 6. децембра признао Јерусалим као само израелски иако у источном анектираном делу тог града Палестинци планирају седиште своје будуће државе.

Трампов потез изазвао је гнев не само Палестинаца, већ и шире у арапском и муслиманском свету.

Од тада Палестинци бојкотују Белу кућу. Абас је проценио да САД не могу бити више “поштен посредник” у мировним преговорима.

Саудијски принц који према писању арапских медија има блиске односе с Трамповим зетом и саветником Џаредом Кушнером је такође рекао да палестинско питање није приоритет за саудијску владу која има “много хитнија и важнија питања да се њима бави”, као што је Иран.

Састанку су присутвовали лидери Америчко-израелског комитета за јавне послове (AIPAC), Америчко јеврејског комитета, Лиге за Борбу против клевета, Јеврејских федерација Северне Америке, председници Великих америчких јеврејских оргнизација и Бнеи Брита.

Израелски медији наводе да су се Судијска Арабија и Израел приближили у последњих неколико година јер деле забринутост због претње Ирана и савезника те земље у региону.

Током посете САД Салман је за иранског врховног лидера ајатолаха Али Хамнеија рекао да је умногоме као Хитлер и изјавио за часопис Атлантик да Израелци имају право на сопствену земљу.

Он сматра да би мировни преговори Израелаца и Палестинаца морали да напредују пре него што Саудијска Арабија и друге земље Залива нормализују односе с Израелом. Саудијски званичници нису коментарисали ове извештаје.

 

Извор Бета/Б92, 30. април 2018.