Tri tabora u borbi za vlast unutar DS-a

Na dan izborne skupštine DS-a, 2. juna, biće održani i izbori za Pokrajinski odbor te stranke

Naslednik Miroslava Vasina, sadašnjeg predsednika Pokrajinskog odbora, prema nezvaničnim spekulacijama koje su se juče mogle čuti među članovima DS, mogao bi da bude Igor Salak, sadašnji potpredsednik DS. Salak je juče, prema našim saznanjima, obavestio svoje stranačke kolege da će se kandidovati za tu funkciju ukoliko većina odbora i njegovih bliskih saradnika podrži njegovu kandidaturu.

Odluku da se istog dana, kada se bira novo rukovodstvo DS, biraju i novi organi vojvođanskog odbora potvrdio nam je i Vasin. On za Danas kaže da je Pokrajinski odbor na telefonskoj sednici u četvrtak doneo odluku na njegov predlog.

– Razlozi zbog koji sam to predložio su najpre racionalnost i ekonomičnost jer se stranka nalazi u finansijski teškoj situaciji. Zatim, podneo sam kandidaturu za mesto potpredsednika stranke i nisam želeo da neko misli da mi je mesto u pokrajinskom odboru rezervna varijanta. A uz to Pokrajinski odbor je više od godinu dana u v. d. stanju jer se stranački izbori na tom nivou nisu održali zbog izbora za predsednika države i beogradskih izbora. Želeo sam da od 2. juna svi organi DS počnu da rade s punim legitimitetom i u punom kapacitetu – objašnjava Vasin.

Na pitanje da li je takva odluka u skladu sa stranačkim statutom, jer, prema našim saznanjima mnogi misle da nije, on odgovara da u Statutu nigde ne piše gde moraju da se održe izbori.

– Beograd je glavni grad naše države. Delegati iz Vojvodine će biti tamo i racionalno je da tamo i glasaju – navodi on.

Upitan u čijem je timu od kandidata za predsednike DS, kao kandidat za potpredsednika, i da li je tačno da je u timu Gordane Čomić, on odgovara da je kandidaturu za stranačkog potpredsednika podneo pod svojim imenom, a ne kao član bilo čijeg tima.

Odluka o istovremenim izborima za Pokrajinski odbor trenutno je jedna od najaktuelnijih tema u DS, kažu nam nezvanično članovi ove stranke. Kako nam je rečeno, trenutno je tri tima u igri za predsedničko mesto. Jedan tim je oko Gordane Čomić, poslanice DS, koja već, kako kažu naši sagovornici, putuje po Srbiji i radi na pridobijanju podrške, a koju podržava prethodno rukovodstvo DS. U njenom timu su za sada Nataša Vučković, Miroslav Vasin i Radoslav Milojičić. Kako kažu naši izvori, drugi tim je oko Zorana Lutovca, koji važi za izvesnog kandidata, ali još to nije saopštio. Uz njega je, kako nam je rečeno, Saša Paunović. Treća grupacija je oko Branislava Lečića, koji kako kažu naši sagovornici, blisko sarađuje sa Balšom Božovićem, koji „konce vuče iz pozadine i namešta svoje ljude“, ali i Maju Videnović, Aleksandru Jerkov i druge iz Beogradskog odbora.

PARAĆIN: PROPALO PREKOMPONOVANjE
Posle višemesečne prljave kampanje u stranački kontrolisanim medijima, pošto su propali svi pokušaji „prekomponovanja“ skupštinske većine, aktivisti povereništva SNS u Paraćinu pokušali su u petak da silom spreče održavanje sednice Skupštine opštine Paraćin, navodi se u saopštenju ove opštine, čiji je predsednik Saša Paunović i koja je jedna od retkih u Srbiji u kojoj vlast nema SNS. Sednica je održana i četrdeset odbornika glasalo je za usvajanje plana odbrane od poplave i fonda za poljoprivredu, navodi se u saopštenju i dodaje da SO broji 55 odbornika. Najoštrije osuđujemo korišćenje fizičke sile za ostvarivanje političkih ciljeva kako je to pokušano u Paraćinu od strane aktivista SNS, dodaje se u saopštenju.

NIKOLA JOVANOVIĆ: PRETE NAM IZ BIA
Politička klima u Srbiji i dalje se pogoršava, što se direktno poklapa sa usvajanjem novog Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji, ocenio je Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke. On u pisanoj izjavi navodi u prilog tome „dva ozbiljna incidenta“. Direktor BIA Bratislav Gašić je u skupštinskoj klupi otvoreno nagovestio poslanicima Narodne stranke da će se BIA u narednom periodu baviti našom strankom, kaže Jovanović. Isto tako, generalnom sekretaru Stefanu Jovanoviću i njegovom bratu su tokom protesta u Nišu povodom nacionalizacije aerodroma upućene pretnje iz više izvora bliskih bezbednosnim strukturama, tvrdi Jovanović.

 

Izvor Danas, 30. april 2018.