Генерални штрајк у Јерменији, Пашинијан поручио да неће одустати

У Јерменији почео генерални штрајк

Почео је генерални штрајк у Јерменији на позив лидера опозиције Никола Пашинијана чији је покушај да буде изабран за премијера осујећен у парламенту. Пашинијан истиче да је његова једина моћ народ и да неће одустати.

Присталице опозиције блокирале су пут из Јеревана до аеродрома, као и неколико метро станица и владина министарства, након што је лидер опозиције Никол Пашинијан позвао на масовне штрајкове и грађанску непослушност, јавља АП.

Док присталице опозиције блокирају пут из јерменске престонице Јеревана према аеродрому, вршилац дужности премијера те земље Карен Карапетјан позвао је све стране да седну за преговарачки сто како би решили политичку кризу која је погодила Јерменију.

Пашинијан је навео да је његов покрет “у клинчу” са владајућом коалицијом, а да његове присталице неће одустати од грађанске непослушности.

“Моја једина моћ је мој народ. Нећемо одустати. Наставићемо са штрајковима и непослушношћу”, рекао је Пашинијан Ројтерсу.

Најавио је да ће протестни покрет прерасти у потпуну грађанску непослушност кроз ненасиље.

“Од јутрос су сви путеви блокирани. Најављујем генерални штрајк у земљи. Револуција љубави и толеранције се наставља”, поручио је Пашинијан.

Упитан да ли ће поново поднети кандидатуру за премијера јерменском парламенту, рекао је да ће размислити и преговарати.

Његову кандидатуру је парламент одбио у уторак, а уколико парламент не успе да из другог пута, 8. маја, одабере премијера, биће распуштен и одржаће се ванредни избори, наводи Ројтерс.

Народна скупштина Јерменије ће 8. маја одржати још једну посебну седницу у покушају да изабере премијера, изјавила је председница парламента Ара Баблојан.

“Састаћемо се поново за седам дана како бисмо изабрали премијера”, рекла је Ара Баблојан посланицима, преноси Тас.

Јерменски парламент одржао је у уторак посебну седницу на којој је требало да буде изабран премијер, а једини кандидат био је Пашнијан, који није изабран.

За њега је гласало 45, од укупно 105 посланика, што је осам посланика мање од неопходних 53.

Јерменију потреса политичка криза од 13. априла када су опозиционе странке организовале протесте, због којих је премијер и претходно председник те земље Серж Саргсјан поднео оставку 23. априла.

 

Извор Танјуг/РТС, 02. мај 2018.