Јерменија парализована: Опозиција покушава да блокира све путеве

Опозиција наставља протесте јер парламент није изабрао Никола Пашињана за премијера

Протести су настављени у Јерменији након што парламент није изабрао опозиционог лидера Никола Пашињана за премијера. Демонстрације су почеле блокадом путева у јерменској престоници, као и оних који воде ка аеродрому.

Блокада је стихијска, осим путева који воде ка аеродрому. Како наводи јерменски портал „1ин“, тамо се већ налазе десетине аутомобила. Полиција је нагомилала снаге код пута који води ка аеродрому.

„Захтевам да се отвори пролаз, дозволите људима да стигну на аеродром“, позвао је пуковник полиције, али су протестанти одбили да испуне захтеве полиције. Ситуација остаје напета, али инцидената засад нема.

Демонстранти су блокирали зграде Министарстава образовања, науке и дијаспоре.

Никол Пашињин није искључио могућност бојкота превремених парламентарних избора, ако остане премијер из Републиканске партије.

Раније је Пашињан позвао своје присталице да у 8.00 почну велике акције грађанске непослушности. Он је, између осталог, позвао на „блокаду свих путева, између осталог и оних који воде ка аеродрому“ како не би дозволили власти да „украде победу народа“. Притом, на седници парламента лидер опозиције је изјавио да искључује сценарио насилног преузимања власти.

Посланици јуче нису подржали кандидатуру Пашињана на место премијера. Он је добио 45 гласова, од потребнa 53.

 

Извор Спутњик, 02. мај 2018.