Дачић: Извини, Пленковићу, не знам да певам “Лили Марлен”

Где се још у Европи користе нацистички поздрави осим у Хрватској, запитао је Дачић

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручио је хрватском премијеру Андреју Пленковићу да више неће реаговати на његове речи осим, како је навео, ако не изјави да су хрватске сатније ослободиле Берлин заједно са Црвеном армијом.

“Извини, Пленковићу, не знам да певам ‘Лили Марлен’ или Томпсонов ‘За дом спремни’. А и вама, Хрватима, боље је било да сте се задржали на шлагерима”, поручио је Ивица Дачић у одговору Андреју Пленковићу, који је шефа српске дипломатије јуче назвао “неуспешним шлагер певачем”.

У изјави Танјугу, Дачић констатује да Пленковић сваки дан напада Србију јер му је потребан непријатељ да би, како каже, “побољшао свој рејтинг анемичног политичара”.

“Хрватски премијер Андреј Пленковић очигледно нема шта друго да ради осим што сваког дана напада Србију, тако да је Хрватска данас земља која је у свађи са Србијом, Словенијом, Босном и Херцеговином и Мађарском, скоро са свим својим суседима”, навео је шеф српске дипломатије који се, иначе, налази у посети Индији.

За личне увреде које му је Пленковић упутио, Дачић каже да нису важне, али да то што је скандалозном назвао изјаву “да је Хрватска била на страни Хитлера у Другом светском рату”, показује да он “не зна оно што и деца знају”.

“Да је Хрватска 15. јуна 1941. приступила Тројном пакту Немачке, Италије и Јапана, и да је остала верна Хитлеру и после његовог самоубиство 30. априла 1945. Наиме, у Загреб су партизани ушли тек 8. маја, чак и после капитулације Немачке, усташе су се бориле. Срби су срушили пакт са Хитлером 27. марта 1941, а Хрвати су 10. априла са цвећем и одушевљењем дочекали Немце у Загребу”, навео је Дачић.

Констатује и да је Пленковић нешто помешао. Хрвати су се, подсећа, борили код Стаљинграда, али на страни Хитлера.

Дачић хрватског премијера поново подсећа и да су Срби у Хрватској морали да носе плаве траке, где су били чак и концентрациони логори за децу, што нигде у Европи није постојало.

Где се још у Европи користе нацистички поздрави осим у Хрватској, запитао је Дачић.

“Није скандал што ја то спомињем, скандал је порицање злочина и њихова релативизација. И као што ћу се увек борити против рехабилитације Недића и осталих издајника и злочинаца у Србији, увек ћу дизати глас против оних који рехабилитују НДХ и релативизују усташке злочине”, поручио је шеф српске дипломатије.

 

Извор Танјуг/РТС, 03. мај 2018.