Evropske kompanije glavni protivnik antiruskim sankcijama Vašingtona

Evropske kompanije pred teškom dilemom: nepoštovanje sankcija izazvaće bes Vašingtona, a poštovanje osvetu Rusije

Američke sankcije uzrokuju značajnu štetu ne samo Rusiji nego i cijelom svijetu, piše njemački Di prese. Konkretno, Njemačka u kratkom roku može izgubiti stotine miliona evra, a dugoročno čak i milijarde. Zbog toga razne ekonomske organizacije i grupe preduzetnika u Evropi pozivaju zapadne političare na pronalaženje političkog rješenja kako bi se izbjeglo pogoršanje stanja u međunarodnoj trgovini.

“Nove američke sankcije protiv Rusije se uzrokovale domino efekat i njihov uticaj se proširio daleko izvan Rusije. U evropskim kompanijama se upalio alarm i njihovi vlasnici pozivaju EU da se politički aktivira kako bi zaštitila njihovo poslovanje”, piše Di prese.

“Otrov američkih sankcija počinje trovati cijeli svijet”, ističe autor članka, naglašavajući kako se govori o gubicima milijarda dolara.

Svako ko želi da shvati kako sankcije mogu da destabilizuju cijelu industriju i sektore ekonomije koji zavise od toga, dovoljno je da razmotri fluktuacije cijena aluminijuma u aprilu. Nakon što su Sjedinjene Države sankcionisale rusku firmu RUSAL, cijene aluminijuma su porasle za 30 odsto, dosegnuvši rekordan nivo u proteklih šest godina od 2.500 dolara po toni.

Evropa je zbog toga pretrpjela najviše štete, jer 42 odsto potrebnog aluminijuma evropskim firmama prodaje RUSAL. Istovremeno, prisutan je vrlo utemeljen strah od nedostatka ove sirovine, posebno među proizvođačima limenki za napitke, automobilskoj industriji i postrojenjima za preradu aluminijuma.

Štaviše, sada su Evropljani konačno shvatili da nisu među “nedodirljivima”. Nova zabrana poslovanje s ruskim kompanijama s “crne liste” Vašingtona se ne odnosi samo na američke državljane, i s tim se ne bi trebalo šaliti, upozorava njemački list.

Sada pravnici evropskih kompanija aktivno traže načine kako da izbjegnu moguće zamke, samo kako ne bi trpjeli štetu u poslovanju. Osim toga, sve više ekonomskih organizacija i preduzetnika vrši pritisak na zapadne političare da reaguju na novonastalu situaciju.

Nedavno je udruženje “Juropijen biznis asosiejšn” (European Business Association) poslala opširan dokument Briselu, objašnjavajući kako su antiruske sankcije “iznenađenje” za evropske firme i uzrokovale su “zabrinutost” među preduzetnicima koji sarađuju s Rusijom.

Sankcije uzrokuju značajnu štetu evropskim interesima, piše u dokumentu. Neke firme predviđaju smanjenje prometa od 20 odsto. Takođe se očekuju poteškoće u prijenosu novca i povećanje troškova zbog upravljanja rizikom.

Udruženje evropskih preduzetnika ne samo da je detaljno opisalo posljedice američkih sankcija, već je razradilo i scenarije u kojima se Rusija može odlučiti za odmazde. Organizacija zaključuje da u tom slučaju najteže neće stradati Sjedinjene Države, već Evropa koja održava mnogo bliže ekonomske veze s Rusijom.

Evropske kompanije se suočavaju s teškom dilemom. Ako se ne budu pridržavale sankcija, pogodiće ih bijes Vašingtona, a ako ih se budu pridržavale, može im se osvetiti Rusija.

Njemačka će biti najteže pogođena, jer je ova zemlja, nakon Kine, drugi najvažniji trgovinski partner Rusije. Mogućim otkazivanjem novih poslova će samo Njemačka izgubiti stotine miliona evra. Dugoročno može izgubiti milijarde, predviđa Njemačko-ruska spoljnotrgovinska komora. Zato je njen predsjednik, Matijas Šep, pozvao zapadne političare “da više ne zatežu vijke sankcija”. Udruženje evropskih preduzetnika traži od nacionalnih vlada da zaštite evropska preduzeća u Rusiji od američkih sankcija. Organizacija traži da se pronađe političko rješenje kako bi se izbjegla investiciona klima, pogoršanje međunarodnih odnosa i stanje u međunarodnoj trgovini.

 

Izvor Logično, 03. maj 2018.