Чавушоглу: Узвратићемо ако нам САД ускрате F-35 због С-400

Турска поручила Стејт департману да не пристаје на „језик санкција“

Анкара ће предузети узвратне мере против Сједињених Држава ако Вашингтон блокира испоруку Турској ловаца F-35 – изјавио је Мевлут Чавушоглу.

У интервјуу телеканалу “CNN Турк” открио је да нередне недеље путује у Вашингтон и упозорио да би америчко одустајање од продаје F-35 било неприхватљиво за његову земљу.

Шеф турске дипломатије на овај начин је одреаговао на упозорење из Стејт департмента (помоћник државног секретара Вес Мичел) да Анкару куповина руских зенитних ракетних система С-400 може коштати губитка F-35.

Додуше, вашингтонска опомена формално је била нешто блажа („куповина С-400 може негативно утицати на…“), али је Турска одмах поручила Стејт департману да не пристаје на „језик санкција“.

Група америчких сенатора жели да блокира испоруку поменутих ловаца Анкари и због хапшења у Турској пастора из САД Ендрјуа Брансона.

Турска и Русија су крајем 2017. потписале споразум о купопродаји С-400, и то на кредит.

Званични Вашингтон је одмах упозорио турског лидера, Реџепа Тајипа Ердогана, да Анкара треба да одустане и да купи зенитне ракетне системе који одговарају „стандардима НATO“.

Eрдоган се није устручавао да одмах објави да „Турска самостално одлучује о таквим питањима“.

 

Извор Факти, 06. мај 2018.