Na paradi za Dan pobede brojni noviteti ruskog naoružanja

,,Robot-tenkovi”, dronovi i hipersonične rakete su neki od noviteta koji će biti prikazani povodom Dana pobede

Rusija će na vojnoj paradi povodom Dana pobede nad fašizmom pokazati svoje najnovije oružje –tenk “na daljinski”, piše BBC.

Osim tenka “Uran 9”, na paradi 9. maja kojom Rusi obeležavaju Dan pobede i odaju počast milionima stradalih u Drugom svetsakom ratu, Putin planira da svetu pokaže i svoje drugo najnovije oružje koje je testirao tokom sukoba u Siriji, navodi britanski javni servis.

Tenk na daljinsko upravljanje opremljen je protiv-tenkovskim raketama, topom i automatskom puškom.

Biće prikazani i najnoviji dronovi, protiv-brodski projektili, “robot tenk” “Uran 6” koji čisti mine, koji se odlično pokazao na sirijskim ratištima.

Ruski portal Gazeta.ru navodi da “Uran 9 “ može sam da locira metu, ali da konačnu odluku o pucanju donosi osoba kod koje se nalazi daljinski upravljač i koja se nalazi u oklopnom vozilu koje od tenka može biti udaljeno i do tri kilometra.

S druge strane, daljinski upravljač od “Urana 6” mođe biti udaljen najviše kilometar. Taj čistač mina, eksplozivne naprave aktivira na bezbednoj udaljenosti od trupa.

Po prvi put na paradi će biti predsatvljeno i specijalno terensko vozilo za pešadiju, namenjeno za prevoz dve osobe. Reč je o ruskom izumu popularnog “kvada”, koji je opremljen i sa automatskom puškom. To malo vozilo namenjeno je za istraživanje posebno nepreglednog i teškog terena, kao i za brze akcije, dodaje BBC.

Takođe, navodi se dalje, Rusija planira i da pokaže dron prilagođen za sve vremenske uslove “Korsar”, koji može da se koristi i za raketni napad. Taj dron može da let i do visine od šest kilometara, najviše 10 sati, a maksimimalni domet mu je više od 160 kilometara.

Ako u Moskvi 9. maja bude lepo i sunčano vreme, videće se i šou aviona, koji uključuje borbene avione, bombardere i helikoptere. Takođe, prvi put će “migovi 31” leteti naoružani najnovijim supersoničnim raketama, dizajniranim da unište nosače aviona.

I konačno, Putin će pokazati i svoje “čedo avijacije” – novi “Suhoj-57”, koji je takođe uspešno testiran u Siriji.

 

Izvor B92, 08. maj 2018.