erdogan1

Сарајево, полемика повoдом најављеног митинга Ердогана

Јавност у Федерацији БиХ подељена око најављеног Ердогановог предизборног митинга у Сарајеву

У Сарајеву и Федерацији БиХ захуктава се полемика поводом доласка турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, који је најавио да ће у том граду одржати предизборни митинг.

Полемика „за“ и „против“ Ердогановог митинга засад је изражена само на друштвеним мрежама и у граду Сарајеву, али има индиција да ће се преместити и у јавни простор, пише сарајевски портал Кликс.

На Фејсбуку је, наиме, најпре отворена група „Подршка доласку председника Ердогана у Сарајево“, а нешто касније је креиран и дијаметрално супротан виртуелни центар за окупљање оних који сматрају да његов долазак и у контексту одржавања предизборног митинга није позитивна вест.

Како наводи Кликс, реч је о групи „Грађани Сарајева против митинга Ердогана“ у чијем опису стоји да они сматрају да је Ердоганов предизборни скуп провокативни митинг.

Такође, чланови групе желе да на дан митинга, односно 20. маја, одрже протестни скуп на платоу Скендерија.

„Ми смо против митинга турске Партија Правде и развоја под вођством Ердогана у Сарајеву, јер сматрамо да то није законито, да то није добро за грађане БиХ. Такође мислимо да је ово покушај промовирања СДА и дизање међунационалних тензија“, наводи се на новооснованом налогу и додаје да долазак председника Турске није добар за народе и грађане БиХ.

Поларизација у вези с Ердогановим доласком евидентна је и у политичкој сфери живота, а посебно је изражена међу партијама, односно политичким представницима у Федерацији БиХ, пише сарајевски портал.

Објашњење институција БиХ већ је затражила Демократска фронта Жељка Комшића.

Надлежни још званично нису обавештени о посети Ердогана на митинг који је незванично најављен за 20. мај.

У Турској ће 24. јуна бити одржани ванредни парламентарни и председнички избори, први од референдума о уставним променама којим је прошле године створена подлога за давање већих овлашћења председнику Турске.

 

Извор Танјуг/РТС, 08. мај 2018.