Moskva, Peking i Ankara osudili Trampov potez

Rusija: Iza svega stoji svođenje računa; Turska: Gubitnik su SAD; Kina: Mogući sukobi

Odluka SAD da se povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom je maska za svođenje političkih računa sa Iranom, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova nakon odluke predsednika Donalda Trampa.

„Odluke koje su SAD saopštile danas predstavljaju još jedan dokaz nesposobnosti Vašingtona da se pridržava sporazuma“, navodi se u saopštenju, prenosi agencija Tas.

U saopštenju se dodaje da te odluke takođe demonstriraju da su tvrdnje SAD u vezi potpuno legitimnog nuklearnog sporazuma sa Iranom samo maska za svođenje političkih računa sa tom zemljom.

Iz Kine kažu da žale zbog odluke SAD da se povuku iz nuklearnog sporazuma, čime se povećava rizik od sukoba na Bliskom istoku, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, Kina će se pridržavati sporazuma i poziva sve relevantne strane da preuzmu odgovoran stav, prenosi Rojters.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će SAD biti gubitnik zbog odluke predsednika Donalda Trampa da napusti nuklearni sporazum sa Iranom. On je za tursku TRT Haber televiziju kazao da SAD nisu ostale dosledne postignutom sporazumu.

 

Izvor Tanjug/B92, 09. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u