Вулин поручио Скоту: Прво гледајте у своје двориште

Министар одбране одговорио америчком амбасадору поводом критика на рачун слободе медија у Србији

Амбасадоре Скот, престаните да вређате Србију, погледајте у своје двориште па онда држите предавња другима, поручио министар Александар Вулин амбасадору САД.

У саопштењу достављеном Танјугу, министар одбране је том поруком одговорио амбасадору Кајлу Скоту који је на додели НУНС-ових награда за истраживачко новинарство изјавио да је “забринут за стање медија у Србији”, а позивајући се на извештај Фридом Хауса према којем је слобода медија у Србији смањена.

НУНС, иначе, награде за истраживачко новинарство додељује у сарадњи с Амбасадом САД већ 13 година, а амбасадор САД Кајл Скот је приликом уручивања награда, на Факултету драмских уметности, поздравио 13-годишње напоре НУНС-а, како је рекао, за слободу и независност медија и јачање права новинара у Србији.

“Енергични и слободни медији су као Сунчева светлост која прочишћава демократско друштво од коруптивних и неумерених поступака власти, стога САД подржава ове награде”, казао је амбасадор.

Додао је да је према извештају “Фридом хауса” за 2018. годину, степен слободе медија у Србији опао, а да је Србија једина земља у региону у којој постоји тренд слабљења демократије.

 

Извор Танјуг/Б92, 09. мај 2018.