Да ли је војска полагала венце на споменик Дражи Михаиловићу?

Контроверзе поводом фотографије припадника Војске Србије на Равној гори

Док се широм Европе јуче славио Дан победе над фашизмом у Другом светском рату, Србија је отишла корак даље па је сем полагања венаца на гробове ослободилаца и припадника НОП-а, неколико дана раније почаст одата и вођи равногорског покрета Дражи Михаиловићу.

На фотографији која кружи друштвеним мрежама, припадници ВС су салутирали споменику покојном четнику. Како незванично сазнајемо, војска је у горњомилановачку општину ишла са чак четири аутобуса, а налог за одлазак потписао је начелник Генералштаба ВС Љубиша Диковић.

Међутим, Министарство одбране јуче је саопштило да Војска Србије није положила венац на било ком месту које није обухваћено плановима обележавања годишњица и историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, „па тако ни на споменик Дражи Михаиловићу“. На питања Данаса о спорној фотографији и евентуалној злоупотреби униформи ВС, остали смо без одговора.

Предраг Богићевић, председник Савеза Равногорских покрета, не сумња да је фотографија аутентична и каже да је то само једна у низу позитивних промена које се дешавају у Војсци Србије последњих месец дана.

– Врло битне ствари дешавају се у војним круговима. Војска је првобитно одала почаст стрељаним Равногорцима, а генерал-потпуковник Симовић је чак отпевао четничку песму и све најбоље рекао о Дражиним присталицама на Академији одржаној поводом обележавања Дана копнене војске, рекао је Богићевић за портал Глас западне Србије. Власник овог портала Гвозден Николић верује да су фотографије аутентичне.

– Наша редакција је добила четири фотографије из два различита извора, на којима се виде припадници Војске како полажу венце на споменик Дражи Михаиловићу. Није реч о фотомонтажи, једино остављам могућност да су неки обукли униформу и лажно се представили – каже Николић за Данас.

Историчари у Србији нису постигли консензус о улози равногорског покрета у Другом светском рату, али Европа је јасна – тај покрет није био антифашистички већ је сарађивао са нацистичком Немачком. Лидер Двери Бошко Обрадовић не мисли тако, и сматра да је најнормалније да наша војска одаје почаст Дражи Михаиловићу.

– Он је један од првих бораца против фашизма у Европи, те одавањем почасти њему негујемо српску војничку антифашистичку традицију – каже Обрадовић за Данас.

Јучерашњи дан, који читава Европа слави као Дан победе над фашизмом, обележен је у Србији полагањем венаца и у одавању почасти антифашистичким борцима. Изасланик председника Србије и генерални секретар Никола Селаковић положио је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали, уз постројену гарду Војске Србије и највише војне почасти. Потом се уписао у спомен-књигу, где је изразио захвалност онима „који су победили највећу пошаст у историји човечанства и својим животима платили високу цену слободе“.

Министар спољних послова Ивица Дачић честитао је грађанима Србије Дан победе и Дан Европе, уз поруку да је то дан када се слави победа над фашизмом, дан који ће остати симбол херојства и јединства народа у одбрани слободе и демократије у целом свету.

ДРАШКОВИЋ: БИО ЈЕ КОМАНДАНТ АНТИФАШИСТИЧКЕ ГЕРИЛЕ
Генерал Михаиловић био је командант антифашистичке гериле. Он није у окупираној земљи покретао комунистичку револуцију, изазивајући сурови грађански рат, изјавио је за Данас Вук Драшковић, лидер Српског покрета обнове.

 

Аутор К. Живановић

 

Извор Данас, 10. мај 2018.