Отац страдалог младића апелује на посланике РС

Контроверзна смрт Давида Драгичевића изазвала тензије у Републици Српској

Давор Драгичевић, отац 21-годишњег Давида који је пронађен мртав 24. марта на ушћу речице Црквене у Врбас у Бањалуци, обратио се посланицима Скупштине РС.

Он је навео да само тражи истину и правду за свог сина, који је брутално убијен.

Он је од парламента РС затражио да одреди рок Тужилаштву РС да оконча истрагу и утврди истину, како би “могао отићи на гроб свог сина и ожалити га”.

Давор Драгичевић је навео да је његов син отет 18. марта, а потом неколико дана мучен, дрогиран, потом убијен и бачен у Црквену.

Драгичевић је оптужио министра унутрашњих послова Драгана Лукача, директора полиције РС Дарка Ћулума, начелника Управе за организовани криминал Дарка Илића, тужиоца Далибора Врећу и патолога Жељка Карана да су саучесници у убиству његовог сина, јер су покушали да заташкају убиство и криминилазију његовог сина.

Отац убијеног је истакао да није члан ниједне политичке странке, да је борац прве категорије, ратни војни инвалид, да није страни обавештајац нити терориста, како су га оптужили поједини медији блиски власти.

“Мој син није био лопов, наркоман, самоубица. Он је отет, монструозно мучен и на крају бачен у канализацију. Бацили сте дете у канализацију, које је било будућност РС, то је порука свим грађанима”, истакао је Давор Драгичевић.

Посебна седница Народне скупштине РС одржава се данас на захтев опозиционих посланика и на њој ће се разматрати документ о стању безбедности у Бањалуци и Републици Српској – “Правда за Давида – правда за све”.

Посланик Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислав Бореновић је у име иницијатора посебног скупштинског заседања рекао да “нема намеру да говори као посланик већ човек”, позивајући остале посланике да покушају да размишљају као родитељи.

“Искрено верујем да ћемо одавде изаћи са једним правим захтевом, да се коначно утврди истина о смрти младог човека Давида Драгичевића, који је нестао 18. марта, а пронађен је мртав 24. марта са бруталним повредама”, истакао је Бореновић.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач је у обраћању навео да он није саучесник у убиству Давида Драгичевића, да се ради о “перформансу” оца страдалог младића, који је изманипулисан како би радио на рушењу институција РС, пре свега МУП РС.

Он је изнео низ оптужби на рачун новинара-блогера Слободана Васковића, тврдећи да он својим текстовима “усмерава оца”, најављујући покретање кривичног поступка против њега, али и Давора Драгичевића.

Он је потом прочитао обдукциони налаз патолога Жељка Карана, према којем на телу није било тешких повреда и да је смрт наступила утапањем, те да у смрти нема елемената кривичног дела.

Министар полиције РС запретио је тужбама и прогоном и свима који га прозивају на друштвеним мрежама те најавио како ће “пронаћи свакога“ ко прети њему или некоме од његово четворо деце.

Отац младића је оповргао обдукциони налаз патолога Жељка Карана, наводећи да је и он један од људи из институција РС који су покушали да заташкају Давидово убиство.

Смрт Давида Драгичевића проузорковала је и полемику између председника РС Милорада Додика и певачице Јелене Карлеуше.

Она је на Фејсбуку дала подршку групи “Правда за Давида“, написавши да је то прави чин борбе за истину.

“Видим да и певаљке из Београда квалификују РС на одређени начин, но само ћу да кажем да сам пред више људи певао ја него она. Боље би јој било да направи неки хит који ће народ памтити и да се посвети певању, а не петља и лаже“, рекао је Додик.

 

Извор Бета/Индекс/Б92, 10. мај 2018.