Хиљаде ходочасника посетиле Острог

На дан Светог Василија Острошког хиљаде ходочасника посетиле манастир Острог

Дуга молитвена колона ходочасника са свих страна света – православаца, римокатолика и оних исламске вероисповести – данима хрли ка острошкој светињи на поклоњење Чудотворцу, Светом Василију. И старо и младо, здраво и болесно, неко пешке, неко на бициклу, стижу до исцелитеља примајући од њега благослов.

Данас је његов празник, а свету архијерејску литургију служиће митрополит Амфилохије са свештенством у Горњем манастиру од осам часова. Као гост ту је и митрополит бориспољски и броварски Антоније из Украјинске православне цркве Московског патријархата, коме је 10. маја у никшићком Саборном храму Светог Василија Острошког служена доксологија. На поклоњење код свог земљака и заступника пред Богом међу првима су пешке стигли Херцеговци из Невесиња из Планинарско-еколошког друштва “Зимомор”, ходајући од Невесиња преко Никшића до Острога четири дана, преваливши 170 километара. Ту су Требињци, Билећани, ходочасници из Сокоца, Нишлије, Београђани, Сарајлије, Никшићани, Беранци, Цетињани…

Традиционална, петнаеста по реду Световасилијевска литија кренула је у четвртак по подне испред Саборног храма Христовог Васкресења у Подгорици. Око две хиљаде ходочасника, углавном момака и девојака, пешке је пошло ка манастиру Острог да се поклони Чудотворцу поводом његовог празника.

Литију су предводили парох подгорички протојереј Предраг Шћепановић, настојатељ манастира Доњи Брчели јеромонах Никон (Кокотовић), парох зетски јереј Блажо Петровић и ђакон Иван Црногорчевић. Међу бројним ходочасницима нашао се најстарији Лука Бошковић (82) из Колашина.

— Бићу део ове лепе приче док ме ноге буду носиле. За сада је добро и не бринем – поручује крепка старина.

Гојко Бошковић је из Бара пешице кренуо на поклоњење Светом Василију и у Подгорици се прикључио литији, а Радомиру Дробњаку и Радисаву Михајловићу из Затона код Бијелог Поља ово је девета година како учествују у овој литији.

— Ово је величанствена литија, са молитвом Светом Василију Острошком за здравље, радост и мир – рекао је пред пут отац Предраг.

ЛЕК ДУШАМА
Као парох никшићки, удостојен велике Божје милости да буде поред моштију Чудотворца, отац Драган Крушић сведок је многих исцељења и услишених молитви.

— Ко је год дошао и приступио његовим светим моштима, искрено и с љубављу и поштовањем према светињи, Свети отац Василије га је истински утешио и помогао му – каже, за “Новости“, прота Крушић. – Неизмерне су његова љубав и милост, чудеса су свакодневна и просто их је немогуће све набројати, јер та прича траје преко три века. Свети Василије и данас више проповеда и подучава духовно него све свештенство колико нас има, и сви епископи наше цркве православне. Спасава нас он својим чудесима од видљивих и невидљивих бољки и мука и од њега тражимо лека нашим душама.

 

Аутор В. Кадић

 

Извор Вечерње новости, 13. мај 2018.