Шта је остало иза Коче Поповића?

Историјски архив Београда чува књиге, слике, ордење и друге драгоцености које је оставио најбољи Титов командант

Дела Троцког и Лењина на руском, Стендала, Пола Валерија и Малармеа на француском, уметничке монографије на енглеском, томови и томови енциклопедија на српском и француском, књиге бајки, “Историја српске револуције” и “Задужбина Косова”, али и зборници са разних конгреса КПЈ, Дедијерова и Скерлићева дела, “Основи космичког права”… Све су то само капи у мору од 7.378 књига, колико су Коча Поповић и његова супруга Лепа Перовић оставили Историјском архиву Београда (ИАБ), где се чува њихов легат.

И не само то. Архиву је остао и Кочин радни кабинет, од пуног дрвета, у дуборезу, у коме су књиге поређане истим редоследом како су стајале у њиховој кући. Један од највреднијих делова легата је колекција ордења, медаља, плакета и захвалница. Међу 59 вредних ордена издваја се Орден слободе, као највише војно одликовање СФРЈ, које је додељено само девет пута. Израђен је од злата и платине, а у њега су уграђени 45 рубина и 61 брилијант.

Ту су и Орден ратне заставе од сребра и злата са брилијантима и рубинима, француски Велики крст националног ордена Легије части и Орден Суворова. Иза Коче и Лепе остала је и колекција од 392 грамофонске плоче, махом класичне и џез музике, као и 53 кутије с материјалом у вези с путовањима брачног пара. У моменту примопредаје, на свакој од кутија стајала је етикета с називом државе или града, а у њима ауто-карте, планови градова, бедекери, разгледнице…

Према речима Слободана Мандића, заменика директора Архива Београда, легат Константина Поповића и Лепосаве Перовић приман је у више наврата од 1981. године.

— Приликом предаје, брачни пар је изразио жељу да њихова лична документа, преписка и фотографије буду обрађени као посебне целине. Тако су документа Коче Поповића сређена и смештена у 64 кутије, а документа Лепе Перовић у 49 архивских кутија. Све остало чува се као њихова заједничка заоставштина – каже Мандић.

Кочина документација и белешке сложени су од периода детињства и школовања у Швајцарској. Ту су школске свеске, похвалнице за одличан успех, студентске бележнице са цртежима девојака на маргинама… Коча Поповић, сорбонски ђак и надреалиста, учесник Шпанског грађанског рата и Народноослободилачке борбе, чувени први командант Прве пролетерске бригаде, иако касније на највишим и најодговорнијим државним функцијама, никада није престао да буде уметник. И маргине његових каснијих бележака с најразличитијих партијских и државних састанака украшене су надреалистичким цртежима, карикатурима и крокијима саговорника.

У оквиру легата налазе се и експонати из Кочиног надреалистичког периода, међу којима је и преписка с пријатељима, с којима је размењивао цртеже. Нарочито је атрактивно писмо Гојка Николиша, исписано у кружној линији, као лавиринт.

Из ратног периода сачувани су дневник, бележница и фотографије. Архиву је остало укупно 100 албума са сликама из различитих периода Кочиног и Лепиног живота. Посебно су занимљива издања “Политике” из осамдесетих година, у којима је Коча поред текстова писао ироничне примедбе.

Историјски архив Београда, према Мандићевим речима, чува мноштво легата, личних и породичних фондова. Између осталих, ту је и лични фонд Драгослава Драже Марковића, стрица Мирјане Марковић, некадашњег председника Скупштине Србије и члана првог Председништва СФРЈ, као и његове супруге, народног хероја, Божидарке Кике Дамјановић. Дража је Архиву, између осталог, оставио Орден југословенске звезде првог степена, библиотеку са око 500 књига, дневнике, говоре, излагања, магнетофонске и стенографске белешке са седница Централног комитета СКЈ, документа са ознаком “строго поверљиво”, интервјуе и Кикина одликовања. Архивску грађу је 2006. предала Невенка Поповић, дугогодишња Дражина секретарица, као извршилац његове воље.

И народни херој Светозар Вукмановић Темпо оставио је библиотеку са 712 књига, 83 албума са фотографијама и 46 архивских кутија са исечцима из штампе, док су Благоје Нешковић, шпански борац и партизан, касније директор Лабораторије за експерименталну окнологију Медицинског факултета, и његова супруга Бранислава, партизанка и касније директорка Института у Винчи, оставили богату документацију – од илегалних партијских дана до конгреса СКЈ и научних скупова.

У ИАБ се чувају и рани радови чувене сликарке Милене Павловић Барили, у оквиру породичног фонда Главинић, као и балетски костими балетског играча Милорада Мишковића. У депоу су цртежи и скице костима за представе у којима је играо, од којих је један дизајнирао Пјер Карден, и скице с коментарима Жана Коктоа.

У Историјском архиву чувају се и документација академика Михаила Марковића, оружје Саве Анђелковића, илегалца и партизана, касније уредника листа “Борба“, као и фотографије, књиге и документација породице Крагујевић: Стевана, једног од најзначајнијих домаћих фотографа и фото-репортера, његове супруге Лепосаве, спикера Радио и ТВ Београда, кћерке Татјане Крагујевић Вујић, песникиње, и њеног мужа Василија. Ту је и легат Драгомира Ацовића, нашег чувеног архитекте, хералдичара и председника Крунског савета, затим лични фонд једног од водећих емиграната, Николе Пашића млађег, унука чувеног српског премијера по ком је и добио име, породични фонд породица Главинић и Гаћиновић-Шотра, и фонд Анте Тадића, некадашњег управника београдског Зоо-врта, са планом ове институције из 1939.

ФОНД ЋИРИЛОВА И НОВАКА НОВАКА
Од чувеног драматурга, редитеља, оснивача Битефа и дугогодишњег управника Југословенског драмског позоришта Јована Ћирилова, Архив је грађу преузимао од 2004. У његовом фонду налазе се фотографије, рукописи песама и ауторских текстова, прикази, бележнице, дневници с путовања, лична документа, ауторски уговори, изводи из банака…

У личном фонду Новака Новаковића, познатог као Новак Новак, аутора сатиричних текстова за радио-емисију “Весело вече” и сценаристе серије “Позориште у кући”, сачувана су лична, војна и службена документа, приватне и фотографије са снимања серија, грамофонске плоче, Новакови састави из школских дана, укоричена колекција часописа “Јеж”, дневник и мемоари “Позориште у срцу”, написани непосредно пред смрт.

КРАЉИЦА НАТАЛИЈА
Војислав Вељковић, творац југословенског динара, односно његова породица, оставио је Архиву, између осталог, тапије на турском језику из 18. века, дописнице са фронта и из расејања за време Првог светског рата, дописнице и писма краљице Наталије Обреновић и извештаје краљичиних издатака и прихода. Фонд Вељковића садржи грађу из периода од 1792. до 1936.

“ЈАМА”
Архив чува и ратно издање поеме “Јама” Ивана Горана Ковачића и редак ратни примерак “Стојанке мајке Кнежопољке” Скендера Куленовића, у легату народног хероја и функционера Вицка Крстуловића. “Јама” је штампана 1944. у 250 примерака, литографском пресом, конструисаном у партизанској радионици. Аутори литографија су Едо Муртић и Златко Прица.

 

Аутор В. Црњански Спасојевић

 

Извор Вечерње новости, 13. мај 2018.