Жестоки сукоби код Појаса Газе, на десетине мртвих Палестинаца

Јаке израелске снаге бране граничну ограду код Појаса Газе

Број погинулих Палестинаца на данашњим протестима код граничне ограде Израела и Појаса Газе, где се уочи отварања Амбасаде САД у Јерусалиму Палестинци окупљају на великом протесту, порастао је на 41, саопштило је Министарство здравља у Појасу Газе. Повређено је више од 1.600 људи.

Са тим бројем жртава, данашњи дан се убраја у најкрвавији од почетка разорног рата 2014. године у Појасу Газе између палестинског покрета Хамаса и Израела, преноси Ројтерс.

Ројтерс је известио да су се демонстранти окупили дуж границе, на врхунцу шестонедељних протеста против блокаде границе и отварања Амбасаде САД у Јерусалиму.

Израелске снаге су, према наводима сведока, испалиле и сузавац на демонстранте који су се сместили у шаторима код граничне ограде.

Израелска војска је саопштила да је поставила неколико безбедносних линија на граници у Појасу Газе у случају да Палестинци успеју да пробију ограду.

Потпуковник Џонатан Конрикус казао је да су израелске снаге „веома ојачане“ дуж првих линија граничне ограде, али и да су додатне линије одбране стациониране унутар израелских општина и између њих, како би одбраниле цивиле у случају да дође до пробијања ограде, пренео је АП.

„Чак и ако ограда буде срушена, моћи ћемо да заштитимо израелске цивиле од киднаповања или масакра“, казао је Конрикус.

Палестински исламски покрет Хамас, који влада Појасом Газе још од 2005. године, саопштио је да очекује да се данашњем маршу придруже десетине хиљада људи, наговештавајући да је могуће да ће доћи до пробоја граничне ограде.

Тај протест је иначе део кампање рушења блокаде границе Израела са Појасом Газе која траје већ 11 година, али и протест против данашњег отварања Амбасаде САД у Јерусалиму.

Палестинци се томе оштро противе, јер Источни Јерусалим виде као престоницу своје будуће државе.

 

Извор Спутњик, 14. мај 2018.