Ko je Moktad el Sadr, pobednik iračkih izbora?

Komandant šiitske paravojske koja se borila protiv Amerikanaca postao predsednik Iraka

Na osnovu 91 odsto prebrojanih glasova, alijansa šiitskog sveštenika Moktada el Sadra verovatni je pobednik parlamentarnih izbora u Iraku. Ovi rezultati izbora mogli bi da zakomplikuju strategiju SAD u toj zemlji.

Moktad el Sadr je bio lider milicije Mahdi vojska koja se borila protiv američkih vojnika u Iraku od 2003. godine i svrgavanja Sadama Huseina, i koja je bila umešana u zločine protiv civila, piše Njujork tajms.

Džordž Buš je El Sadra nazvao tada neprijateljem i čak je nakratko razmatrao ideju da ga američka vojska zarobi ili ubije. “Ne smemo da dozvolimo da jedan čovek menja kurs ove zemlje”, rekao je tada Buš.

Kada su se američke snage povukle iz Iraka 2011. godine, El Sadr je nastavio da kritikuje SAD, ali i Iran. Njegovi borci su odigrali značajnu ulogu tokom sukoba sa Islamskom državom, a mnogi od njih su postali i deo iračke regularne vojske.

Pobeda njegove koalicije mogla bi, međutim, da zakomplikuje američku strategiju u Iraku. Amerikanci obučavaju iračku vojsku, dele obaveštajne podatke i planiraju zajedničke misije sa bivšim milicijama, kako bi sprečili povratak Islamske države.

El Sadr se, s druge strane, protivio vazdušnim udarima SAD u Iraku tokom borbe protiv Islamske države, mada, kako Njujork tajms ističe, nije komentarisao ostanak Amerikanaca na iračkom tlu.

On je vremenom menjao svoj imidž i sada se predstavlja kao borac protiv korupcije.

U subotu su održani parlamentarni izbori, prvi nakon što je Irak proglasio pobedu nad takozvanom Islamskom državom i četvrti od 2003. godine.

Još od pada režima Sadama Huseina, tri etničke zajednice – većinski šiiti, suniti i Kurdi sukobljavaju se oko načina funkcionisanja države.

 

Izvor Tanjug/Njujork tajms/RTS, 15. maj 2018.