Најмање 58 мртвих у Гази, данас седница СБ УН

У Појасу Газе још се пребројавају жртве

Овог јутра у Јерусалиму и Појасу Газе је мирно. Савет безбедности Уједињених нација одржаће данас седницу на којој ће разговарати о јучерашњим нередима. Најмање 58 особа је убијено, а 2.700 рањено када су израелске снаге отвориле ватру током протеста против отварања амбасаде САД у Јерусалиму. За данас најављени нови протести.

После јучерашњих израелско-палестинских сукоба у којима је најмање 58 особа убијено, на палестинским територијама најављени су нови протести.

У Појасу Газе још се пребројавају жртве, тако да број убијених и рањених није коначан.

У Јерусалиму је овог јутра мирно, а повећано је присуство полиције која легитимише углавном грађане арапског порекла, јавља специјални извештач РТС-а Владимир Банић из Јерусалима.

Град, иначе, изгледа свечано, свуда су израелске и америчке заставе, као и плакати у част председника САД Доналда Трампа.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је, иначе, у недељу увече организовао гала свечаност поводом отварања амбасаде САД, на коју су биле позване дипломате 86 држава које имају амбасаде у Тел Авиву, међу којима је и Србија, пише Политика. У ауторском тексту Бошка Јакшића наводи се да су се позиву Нетанјахуа одазвале 32 земље.

На захтев Кувајта, данас ће бити одржана ванредна седница Савета безбедности УН. Представник Палестине при УН затражио је да Савет безбедности осуди убијање Палестинаца, преноси АП.

Са друге стране, израелски представник при УН затражио је од Савета безбедности да осуди Хамас, који је предводио протесте против отварања нове амбасаде САД у Јерусалиму и под чијом је контролом Појас Газе.

Турска је најавила опозив амбасадора из Вашингтона и Тел Авива, а амбасадора из Израела повлачи и Јужна Африка.

“Израел је терористичка држава и кораци које предузимају то и доказују. Нажалост, САД сарађују са Израелом немилосрдно као што су сарађивали са курдском милицијом у Сирији и Исламском државом, иако су говорили да се против ње боре. Ово што је Израел урадио је геноцид и није први пут да је Израел извршио геноцид”, рекао је туркси председник Реџеп Тајип Ердоган.

Америчка администрација је деценијама избегавала пресељење амбасаде, што је Доналд Трамп врло брзо учинио. Палестинци су тиме изгубили наду да ће се ствари политичким путем решити.

“Злочин селидбе америчке амбасаде је неоправдан, агресиван чин према нашој земљи и вечној престоници Палестине – Јерусалиму”, рекао је представник Хамаса Халил ел Хаја.

Заменик портпарола Беле куће Раџ Шах рекао је да су свесни извештаја о насиљу у области Газе.

“Одговорност за трагичне смрти су само на Хамасу. Хамас је намерно и цинично провоцирао овакав одговор и, као што је рекао државни секретар, Израел је имао право да се брани”, поручио је Шах.

 

Извор Танјуг/РТС, 15. мај 2018.