Данас: Запад не жели референдум о Косову

Шта су државе “квинте” поручиле званичном Београду након недавног састанка у САД

Државе „квинте“ – САД, Немачка, Велика Британија, Француска и Италија, поново су поручиле званичном Београду након прошлонедељног састанка у Вашингтону да се неће толерисати никакво „прекрајање граница“ када је реч о решавању косовског питања и да „нема више времена за губљење“ у нормализацији односа Београда и Приштине, кажу за Данас незванично саговорници из дипломатских кругова.

Према речима наших саговорника, поновљена је порука да „нема никакве поделе Косова“, што није по вољи српским властима, предвођеним председником Александром Вучићем.

„Вучић се од 2016. надао да ће косовски чвор бити расплетен поделом те територије, али став Запада гласи да од тога нема ништа. Такође, западне земље желе да се Београд што пре изјасни – да ли истински жели да започне нову фазу бриселских преговора, која би значила да се за столом нађу Вучић и косовски председник Хашим Тачи, или је такозвани унутрашњи монолог о Косову био само замазивање јавности у Србији и шире“, наводе саговорници Данаса.

Према нашим незваничним сазнањима, Запад, предвођен Америком, настојаће „свим силама“ да обезбеди чланство Косова у УН, најпре у статусу посматрача, чиме жели да се „реваншира Русији за чланство Палестине у Уједињеним нацијама“. Извори Данаса, такође, кажу да „квинти“, која се често састаје у Вашингтону, није по вољи „кокетирање“ Београда са Анкаром и Москвом у домену безбедности. „Недовољно транспарентне везе Србије са Турском и Русијом брину Запад, и то није никаква тајна“, тврде представници дипломатских кругова.

Како је Данас раније објавио, на прошлонедељним састанцима представника „квинте“ у Вашингтону речено је да је крај ове године или почетак 2019. да Србија прихвати споразум који би омогућио чланство Косова у Уједињеним нацијама, најпре у статусу посматрача, у замену за шта би Београду била обећана прецизна година уласка Србије у ЕУ, а не искључује се ни могућност организовања референдума у Србији о споразуму са Приштином, али „такав сценарио никако није по вољи Западу“. Осим прецизирања тајминга за придруживање Србије Унији, споразум, који би био закључен по моделу две Немачке, подразумевао би стварање заједнице српских општина на Косову са извршним овлашћењима, а Београд и Приштина, који већ имају официре за везу, разменили би и представнике на нижем нивоу. Саговорници Данаса објаснили су да би „представници на нижем нивоу“ значили отварање канцеларије за економске везе, „као што су отворила Грчка у Приштини 2013. године“.

Извори Данаса блиски државном врху тврде да би председник Вучић у јуну требало да обелодани предлог решења косовског питања, иако се очекивало да ће то учинити овог месеца. Као разлог за одлагање наведене су „бројне спољнополитичке активности шефа државе“, укључујући учешће на самиту ЕУ – Западни Балкан у Софији, те његове посете Азербејџану и Француској.

 

Аутор М. Стојановић

 

Извор Данас, 16. мај 2018.