Руски енергетски продор у Хрватској?

Русија може више учинити за Хрватску него САД и ЕУ, рекао је руски амбасадор у Загребу

Економска и енергетска сарадња била је тема историјски важног састанка када је председница Колинда Грабар Китаровић пет сати разговарала са Владимиром Путином.

“Верујем да никад није имала тако дуг разговор. Руски председник сугерисао је тада да Русија може помоћи Хватској, десет дана касније наше министарство енергетике послао је званично писмо о укључивању Русије у хрватску енергетику, међутим ми још увек чекамо одговоре из владе Хрватске. То није ни лепо нити пристојно, иако знам да је хрватска влада можда под притиском,“ рекао је амбасадор Русије у Хрватској Анвар Азимов, пише Пословни дневник.

Руска улога ће бити важна и у изградњи ЛНГ терминала на Крку, јер ће ЕУ увек морати да увози руски гас, иако наводе да желе да буду енергетски независни. Али, зашто желе да смање зависност од руског, али не и од норвешког гаса, упитао је Азимов.

“Не желимо да будемо конкуренти ЕУ у изградњи ЛНГ терминала. Говори се да ће функционисати уложених 100 милиона евра из ЕУ, али то није довољно новца, а Русија би вам могла дати милијарде! Верујте, ми смо вам најпоузданији партнер којег можете имати. Путин је рекао да ће Русија својим новцем довршити процес гасификације Хрватске, а још чека одговор. Хрватској страни је предложено веће снабдевање нафтом и гасом из Русије, по разумној цени, па верујем да ће јефтини руски гас доћи до Хрватске. Па и Американци купују од нас гас јер је јефтинији“, навео је он.

Додао је и да је Путин предложио и да Руси реновирају електране у Хрватској, што би сами и платили.

„Руска присутност у хрватском енергетском сектору засад је релативно скромна, осим што Лукоил им 55 бензинских станица, а Јанаф добро зарађује на руском извозу нафте у суседне земље. Са PPD-ом имамо стратешки споразум до 2027, снабдећемо их са бар милијарду кубика сирове нафте, а у другој фази с још две милијарде. Друге земље у регији итекако добро зарађују послујући с нама – Србија, Мађарска, БиХ. У рафинерију Панчево је уложено 600 милиона евра, а уложиће се још толико. Желимо улагати у Хрватску али за то мора постојати политичка добра воља. Уверени смо да Русија може више учинити за Хрватску него САД и ЕУ заједно“, додао је амбасадор.

 

Извор Пословни дневник/Б92, 18. мај 2018.