Ердоган у Сарајеву: Залажем се за добре односе са Србијом (ВИДЕО)

Хиљаде присталица дочекало Ердогана у сарајевској ,,Зетри”

У сарајевској “Зетри” окупило се неколико хиљада људи ишчекујући говор турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, а окупљени машући заставама Турске узвикују “султан Ердоган”.

Ердоган ће се обратити присутнима на 6. Конгресу Уније европских-турских демократа.

Портал Klix.ba јавља да бројни учесници на себи имају мајице с турским националним симболима и да присутни певају песме о Ердогану, машу заставама и узвикују “султан Ердоган”.

Очекује се да ће се у “Зетри” окупити 15.000 људи.

Ердогану ће се на бини придружити и председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић који је раније изјавио да не види никакав проблем у томе што ће Ердоган у Сарајеву промовисати своје политичке циљеве уочи превремених председничких и парламентарних избора 24. јуна у Турској.

ЗАЛАЖЕМ СЕ ДА БИХ ИМА ДОБРЕ ОДНОСЕ СА СРБИЈОМ И ХРВАТСКОМ
Председник Турске, Реџеп Тајип Ердоган, који борави у радној посети Сарајеву, где ће учествовати на предизборном митингу уочи ванредних председничких и парламентарних избора у Турској, једином који се одржава ван Турске, поручио је да његова земља подржава БиХ на свим пољима, посебно у односима са суседима – Србијом и Хрватском.

Ердоган је на заједничкој конференцији за новинаре са својим домаћином, председавајућим Председништва БиХ, Бакиром Изетбеговићем, рекао да Турска посебну важност придаје регионалним односима, посебно односима БиХ и Србије и БиХ и Хрватске.

Указао је на потребу да се настави са праксом примене тројних механизама у односима Турска, БиХ и Србија и Турска, БиХ и Хрватска.

Изразио је велико задовољство напретком и испуњеном обавезом БиХ на европском путу, те обећао подршку Сарајеву на активирању плана за чланство БиХ у НАТО.

“Велико задовољство је да је БиХ испунила обавезу у процесу ЕУ интеграција, да је предала одговоре на Упитник и надам се да ће ово постигнуто убрзање бити настављено”, рекао је Ердоган.

Шеф турске државе је рекао да ће Турска наставити да пружа подршку БиХ на свим пољима и да притом, како је рекао, његова земља није имала, нема и неће имати никакве “скривене намере”, осим успостављања просперитета, економског развоја, одржања мира и стабилности у БиХ и региону.

Говорио је о повећању економске сарадње са БиХ , посебно у области извоза меса у Турску, као и брашна, шећера и уља.

“Разговарали смо о војним, политичким културним, туристичким, транспортним и пољопривредним питањима, шта можемо да урадимо и које ћемо кораке направити да сарадњу у свим тим областима побољшамо”, рекао је Ердоган.

Упитан да појасни шта је мислио када је рекао да је у разговору са делегацијом БиХ било речи о наменској индустрији, Ердоган није одговорио.”

“Турска ће пружати подршку миру, стабилности, очувању територијалног интегритета БиХ, која је састављена од два ентитета. Подржаћемо јачање мира, просперитета и стабилности”, казао је Ердоган.

Констатовао је да ће ванредни парламентарни избори у Турској бити одржани 24. јуна, као и да ће у октобру избори на свим нивоима бити одржани у БиХ.

“Надам се да ће ти избори (у БиХ) бити одржани у демократској атмосфери, миру и да ће бити спроведени на фер и праведан начин”, рекао је Ердоган.

Турски шеф државе је рекао да су измене Изборног закона унутрашње питање БиХ и да га треба решити у складу са међусобним разумевањем.

ЧУО САМ ЗА ПРЕТЊЕ ЗАТО САМ И ДОШАО
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган потврдио је данас у Сарајеву да је од турских обавештајних служби добио информацију да се на њега спрема атентат током боравка у БиХ, те истакао да је управо због тога и дошао.

“Ја сам чуо за ову вест и управо због тога што сам то чуо, дошао сам овде. Јер, управо ове претње нас не могу спречити да идемо путем којим смо кренули. Када смо кренули одлучни смо да идемо даље тим путем”, поручио је Ердоган на заједничкој конференцији за новинаре са председавајућим Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.

ПОЛОЖИО ВЕНАЦ НА ГРОБ АЛИЈЕ ИЗЕТБЕГОВИЋА: ОН МИ ЈЕ ДАО БОСНУ У АМАНЕТ
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган положио је цвеће на гроб првог председника БиХ Алије Изетбеговића, оца актуелног председавајућег Председништва БиХ, Бакира Изетбеговића.

У пратњи Ердоган била је његова супруга Емине Ердоган, представници делегације Турске, председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић и његова супруга Себија Изетбеговић те председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић.

Ердоган је раније у неколико наврата истицао да је Алија Изетбеговић био велики државник и један од најважнијих мислилаца нашег века, подсећа портал Клиx.

Председник Турске је раније испричао да је Алију Изетбеговића посетио 18. октобра 2003. у Сарајеву, само дан пре смрти, када му је први председник БиХ казао: “Тајип, ви сте потомци султана Фатиха, овај простор је вама у аманет, зато га чувајте”.

“Чињеница да је Босну дао у аманет Турској манифест је његовог цивилизацијског хоризонта. Јер, Алија је видео и знао да муслимани једино јединствени, у заједништву и солидаришући се једни с другима, могу остварити своју цивилизацијску мисао”, рекао је тада Ердоган турским медијима.

ГРАЂАНИ ИЗ НОВОГ ПАЗАРА , СЈЕНИЦЕ И ТУТИНА У САРАЈЕВУ
Више од 10 пуних аутобуса грађана из Новог Пазара, Сјенице и Тутина, у организацији Санџачке демократске партије и СДА Санџака, које чине власт у градовима Нови Пазар, Тутин и Сјеница, запутило се рано јутрос у Сарајево на скуп турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Како сазнаје Танјуг, из Новог Пазара у организацији Санџачке демократске партије кренуло је пет аутобуса, а СДА Санџака организовала је такође пет аутобуса.

Из Сјенице су пут Сарајева јутрос кренула два аутобуса на скуп подршке турском председнику, из Тутина три аутобуса, док су из Пријепоља и Прибоја кренуло два аутобуса.

На транспарентима којим су дочекали Ердогана, писало је: „Нови Пазар поздравља вођу!“

Турски председник у сарајевској дворани Зетра данас ће одржати предизборни скуп на којем се очекује долазак више хилада његових присталица са Балкана и из западне Европе.

ЕРДОГАН И ИЗЕТБЕГОВИЋ У ПРЕДСЕДНИШТВУ БИХ
Уз највише безбедносне мере, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, допутовао је у Сарајево, где га је на аеродрому дочекао председавајући Председништва БиХ, Бакир Изетбеговић.

Дугачка колона возила са аеродроме се упутила до зграде Председништва, где ће се Ердоган и Изетбеговић, како се очекује, након сусрета у четири ока, обратити медијима.

Ердогана у Председништву нису дочекали хрватски и српски члан, Драган Човић и Младен Иванић.

Иванић је раније рекао да ће у време посете Ердогана бити ван земље.

ПРИСТАЛИЦЕ СТИЖУ У САРАЈЕВО
Први аутобуси с турским држављанима стигли су у Сарајево уочи данашњег митинга Реџепа Тајипа Ердогана, јављају сарајевски медији.

Реч је о Турцима из западне Европе, углавном из Немачке и Холандије. Они су први гости Сарајева од очекиваних 15.000 који ће присуствовати митингу председника Републике Турске, наводи портал “Кликс”.

Њихов долазак обезбеђују јаке полицијске снаге Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево, укључујући и специјалне јединице.

На сарајевским улицама од јутарњих сати је присутан појачан број полицијских службеника који су распоређени широм града због доласка делегације Републике Турске коју предводи председник Ердоган.

Полицајци се налазе на раскрсницама, дуж главних градских саобраћајница и аутобуским и трамвајским стајалиштима и око државних институција.

Из Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево речено је да ће на терену бити ангажован довољан број полицајаца, а да организатори јавног скупа у Зетри предузимају све наложене мере од стране МУП-а КС како би догађај прошао у најбољем реду.

Мере безбедности у Сарајеву су подигнуте на највиши ниво, а посебно након информације да се појавила претња о потенцијалном атентату на Ердогана.

Подсетимо, Ердоган треба да допутује у Сарајево где ће одржати предизборни скуп уочи ванредних избора у Турској заказаних за 24. јун.

Ердоган ће радну посету започети у згради Председништва БиХ, где ће га дочекатии бошњачки члан Председништва Бакир Изетбеговић, потом ће бити одржан предизборни скуп у олимпијској дворани Зетра, а након тога је планирано обраћање новинарима.

Потом ће бити одржан пријем, предвиђена је шетња Башчаршијом и церемонија уручивања почашног доктората турском председнику на Интернационалном универзитету.

Плакати добродошлице полепљени су широм града, а унутрашњост дворане прекривена турским заставама. Добродошлица ће Ердогану бити упућена и са зграда институција и угоститељских објекат.

Велико платно са његовим ликом налази се на згради Интернационалног универзитета, где ће одржати и предавање студентима.

На скупу у Зетри се очекује присуство између 15.000 и 20.000 следбеника Ердогана из БиХ, земаља региона и европских земаља – Аустрије, Немачке, Холандије, а, према најавама, скуп ће трајати осам сати.

 

Извор Вечерње новости, 20. мај 2018.