Salvini potvrdio dogovor, Italija dobija evroskeptičnu vladu

Mateo Salvini bi mogao da postane ministar unutrašnjih poslova

Lider italijanske desničarske Lige Mateo Salvini saopštio je da je postigao dogovor sa Pokretom pet zvezdica o formiranju nove vlade Italije.

Jedanaest nedelja posle parlamentarnih izbora u Italiji, Salvini je rekao da je s liderom Pokreta pet zvezdica Luiđijem di Majom postigao dogovor o novom premijeru Italije, kao i o ministrima.

Salvini je kazao da nijedan od njih dvojice neće biti premijer, prenela je agencija Frans pres.

On je dodao da će njihov izbor za premijera saopštiti predsedniku Italije Serđu Matareli, prenela je agencija AP, a italijanski mediji su javili da će ih Matarela primiti sutra.

„Postigli smo dogovor o premijeru i ministrima u vladi, i nadamo se da niko neće staviti veto na izbor koji predstavlja volju većine Italijana“, rekao je Salvini, javlja AFP.

Italijanski mediji prenose da bi Salvini mogao da vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, a da će Di Majo biti ili ministar za rad ili za ekonomski razvoj.

Pokret pet zvezdica je pojedinačno najbolje prošao na izborima održanim u martu, osvojivši skoro 33 odsto glasova, dok je desničarska koalicija u kojoj je Liga jedna od tri članice osvojila 37 odsto.

 

Izvor Beta/N1, 21. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u