Evropska komisija već izdala upozorenje novoj italijanskoj vladi

EU strahuje da bi nova italijanska vlada mogla da ozbiljno uzdrma evrozonu

Evropska komisije upozorila je danas novu italijansku vladu da vodi racionalnu budžetsku poliitiku jer je jedna od zemalja zone evra koje imaju veliki javni dug

“Evropska komisija se u načelu ne meša u nacionalnu politiku. Međutim, za nas je važno da nova italijanska vlada ima odgovornu budžetsku politiku”, izjavio je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis u intervjuu nemačkom listu Handelsblat.

Prema njegovim rečima, Italija ima najveći javni dug u zoni evra posle Grčke.

Stranke Pokret pet zvezdica i Liga, predložile su pravnika đuzepea Kontea (54 godine), za mandatara za sastav nove italijanske vlade.

U Evropskoj uniji se strahuje da bi nova populistička italijanska vlada svojim programom odbacivanja “stezanja kaiša” i ulaganja u rast privrede i po cenu povećanja ionako ogromnog javnog duga i budžetskog deficita, mogla ozbiljno uzdrmati zonu evra i celu Uniju.

Sa dolaskom novog premijera koalicione vlade Lige i Pokreta pet zvezda Đuzepea Konte otvorila bi se mnoga pitanja ostanka Italije u zoni evra.

Koliko će dugo trajati vlada, hoće li Italija napustiti evrozonu, kako će reagovati finansijska tržišta, samo su neka od pitanja koja se postavljaju nakon što su Liga i Pokret pet zvezda (M5S), posle 10 dana pregovora, predsedniku Italije predstavili Kontea, zajedničkog kandidata za premijera koalicione vlade.

 

Izvor Beta/B92, 22. maj 2018.

Pratite nas na YouTube-u