Европска комисија већ издала упозорење новој италијанској влади

ЕУ страхује да би нова италијанска влада могла да озбиљно уздрма еврозону

Европска комисије упозорила је данас нову италијанску владу да води рационалну буџетску полиитику јер је једна од земаља зоне евра које имају велики јавни дуг

„Европска комисија се у начелу не меша у националну политику. Међутим, за нас је важно да нова италијанска влада има одговорну буџетску политику“, изјавио је потпредседник Европске комисије Валдис Домбровскис у интервјуу немачком листу Ханделсблат.

Према његовим речима, Италија има највећи јавни дуг у зони евра после Грчке.

Странке Покрет пет звездица и Лига, предложиле су правника ђузепеа Контеа (54 године), за мандатара за састав нове италијанске владе.

У Европској унији се страхује да би нова популистичка италијанска влада својим програмом одбацивања „стезања каиша“ и улагања у раст привреде и по цену повећања ионако огромног јавног дуга и буџетског дефицита, могла озбиљно уздрмати зону евра и целу Унију.

Са доласком новог премијера коалиционе владе Лиге и Покрета пет звезда Ђузепеа Конте отворила би се многа питања останка Италије у зони евра.

Колико ће дуго трајати влада, хоће ли Италија напустити еврозону, како ће реаговати финансијска тржишта, само су нека од питања која се постављају након што су Лига и Покрет пет звезда (М5С), после 10 дана преговора, председнику Италије представили Контеа, заједничког кандидата за премијера коалиционе владе.

 

Извор Бета/Б92, 22. мај 2018.